Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

Europaparlamentets #INTERREG-utkast till betänkande erkänner vikten av regionalt samarbete

DELA MED SIG:

publicerade

on


Konferensen för perifera sjöregioner (CPMR) välkomnar Europaparlamentets utkast till betänkande om framtiden för förordningen om europeiskt territoriellt samarbete (ETC), som erkänner behovet av att regioner ska vara kärnan i ett förstärkt Interreg-instrument efter 2020.

Utkastet till betänkande presenterades av Europaparlamentets föredragande, den belgiske parlamentsledamoten Pascal Arimont, vid dagens möte med parlamentets regionala utvecklingsutskott.

CPMR stöder rapportens förslag att öka Interreg-budgeten, snarare än den minskning på 12 % som kommissionen föreslagit, och att återinföra möjligheten för program för maritima gränsöverskridande samarbeten att fortsätta.

Positivt är också förslaget att tredjeländer, som Norge och Storbritannien efter Brexit, kan vara berättigade att delta i förordningens komponenter fyra, främjande av interregionalt samarbete, och fem, som möjliggör interregional innovation.

CPMR:s ordförande Vasco Cordeiro sa: "Vi välkomnar detta starka första steg som tagits av Europaparlamentet, vilket är i linje med CPMR:s ståndpunkt och förmedlar behovet av en ambitiös Interreg med goda resurser baserat på territoriella behov."

En CPMR-delegation* träffade Arimont den 30 augusti, innan han presenterade utkastet till rapport, för att beskriva CPMR:s 10 meddelanden för framtiden för INTERREG. De betonade att Interreg är en unik och oumbärlig finansieringskälla för samarbete över gränserna.

CPMR välkomnar också dagens arbetsdokument från Regionkommittén om framtiden för ETC, särskilt dess erkännande av vikten av maritima gränsöverskridande samarbetsprogram. Dokumentet presenterades av Marie-Antoinette Maupertuis, ReK:s föredragande och verkställande ledamot av den korsikanska regionala myndigheten, som innehar ordförandeskapet för CPMR Islands Commission.

Annons

*CPMR-delegationen som träffade MEP Pascal Arimont bestod av:

Kerstin Brunnström, regionråd, Västra Götalandsregionen och ordförande i CPMR Nordsjökommissionen

Sébastien Pilard, regionråd, Pays-de La Loire, som representerar ordförandeskapet för CPMR Atlantic Arc Commission

Cezary Cieslukowski, regionråd, Podlaskie-regionen och vice ordförande för CPMR Östersjökommissionen

Stefan Rudolph, statssekreterare i Mecklenburg Vorpommern

Eleni Marianou, generalsekreterare för CPMR

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend