Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Gröna parlamentsledamöter kritiserar Verhofstadt för U-turn på #Spitzenkandidat-processen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Länge Guy Verhofstadt (bilden, mitten) var en av de mest högljudda rösterna till stöd för ledande kandidater (Spitzenkandidaten) för europeiska politiska partier inför valet till Europaparlamentet. I går ändrade han sin position i ett försök att bilda en valallians med Emmanuel Macron och hans La Republique En Marche (LREM) inför det kommande EU-valet i maj 2019. Macron motsatte sig alltid idén om ledande kandidater eftersom hans parti inte gick med i någon Det europeiska politiska partiet hittills. Guy Verhofstadt är än så länge en av parlamentets mest uttalade europeiska federalister.

MEP Sven Giegold, vice ledamot i utskottet för konstitutionella frågor och kollega Spinellis styrelseledamot, sa: "Guy Verhofstadts avvisande av Spitzenkandidaten-processen är mycket opportunistiskt. Han ger upp en stor förstärkning av den europeiska demokratin bara för att kunna alliera sig med Macron. Detta är en sorglig avvägning på ryggen av de europeiska väljarna. Spitzenkandidaten-processen uppgraderar EU-valet genom att låta väljarna bestämma över nästa kommissionsordförande. Spitzenkandidaten-processen stärker Europeiska kommissionens legitimitet, vilket är djupt nödvändigt för att motverka medborgarnas misstro och populisters anklagelser. Verhofstadts ursäkt att ledande kandidater bara fungerar med transnationella listor kan inte övertyga.

“Five years ago, we had also had Spitzenkandidaten, but no transnational lists. At that time, being one of the Spitzenkandidaten, Verhofstadt was still in favour of the procedure. He should stop gambling with European democracy. Verhofstadt and Macron need a leading candidate for the European elections. The credibility of Liberals in defending the European Democracy depends on Verhofstadt to keep his word only to elect one of the Spitzenkandidaten as Commission president. Macron wants to keep his cards open for his ongoing negotiations with possible election campaign allies. Verhofstadt wants to save his Liberal group by joinings Macron’s momentum. Yet, the right of voters to scrutinize any new Commission president beforehand as leading candidate during European elections weights heavier than any party interests.

“Yet, Spitzenkandidaten are not enough, we also need transnational lists. They would allow leading candidates to be on the ballot paper in every EU member state. Moreover, they would allow any EU citizen to run as Spitzenkandidat without the veto right of its head of government. The EPP’s vote against transnational lists denied this equality to voters. It also blocks Margrethe Vestager from running as common leading candidate of Liberals and Macron, because the Danish Prime Minister, Lars Løkke Rasmussen, indicated not to appoint her as national candidate for Commission. Yet, Verhofstadt and Macron should not take the voters’ rights hostage to break the dominance of Christian-Democrats in deciding on the EU top post. Verhofstadt and Macron need to find their own leading candidate and must uphold voters’ rights to scrutinize anyone who wants to run as Commission president. Voters deserve a real choice between candidates from different political parties.

“For Voters to have a real choice for the EU top job, Christian-Democrats have to stand by their word that Parliament will elect the leading candidate with the broadest support in Parliament, not automatically the candidate of the single biggest party. Parliament confirmed this in February on the proposal of a Christian-Democrat rapporteur, MEP Esteban González Pons. Verhofstadt and the Liberals needs to present an own leading candidate to be more than a helping hand for the Christian-Democrat candidate.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend