Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU:s strategi för att minska #Plastavfall: Mer återvinning, förbud mot mikroplast

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU vill att alla plastförpackningar ska vara återvinningsbara till 2030. Ledamöterna diskuterar redan ett förbud mot vissa engångsplaster.

Cheap and durable plastics are widely used , but their soaring popularity has been accompanied by growing amounts of plastic waste and marine litter, which affects the environment and people’s health.

Varje år genereras cirka 26 miljoner ton plastvatten i EU. Mindre än 30 % av det återvinns, medan en del av det exporteras till länder utanför EU för behandling. Resten går antingen till landill, förbränns eller hamnar ouppsamlat i naturen, bland annat på stränder eller i skogar, floder och hav.

I ett försök att hantera plastföroreningar föreslog Europeiska kommissionen en plaststrategi med syftet att säkerställa att alla delar av plastförpackningar med 2030 kan återanvändas eller återvinnas, samt att minska konsumtionen av engångsplast och användningen av mikro plaster.

Mikro-plast 
  • hänvisar till mycket små partiklar (<5 mm) av plastmaterial;
  • kan oavsiktligt bildas genom slitage av större plastbitar såsom syntetiska textilier, och;
  • eller kan avsiktligt tillverkas och avsiktligt läggas till produkter som skölj-av kosmetika (till exempel ansikts- eller kroppsskrubb).

Den belgiske ECR-ledamoten Mark Demesmaeker är den ledamot av Europaparlamentet som ansvarar för att styra strategin genom parlamentet. Hans rapport Parlamentet efterlyser ett förbud mot avsiktligt tillsatt mikroplast i kosmetika, personliga hygienprodukter, tvätt- och rengöringsprodukter senast 2020, samt ett minimum av återvunnet innehåll för vissa plastprodukter samt kvalitetsstandarder för återvunnen plast. Han föreslår också att företag släpper ut mindre mikroplaster när de tillverkar produkter som textilier, däck, färg och cigarettfimpar.

The MEP said it was time for the EU to act: “Up until now we have been outsourcing our plastic waste problems to countries like China and China has recently decided to ban all imports of EU waste plastics so we have to act now, we have to innovate, we have to invest.”

Miljönämnden ska rösta om hans betänkande torsdagen den 13 september.

Annons

Dessutom diskuterar parlamentsledamöter för närvarande en förslag att förbjuda viss engångsplast såsom bestick, tallrikar och ballongpinnar, samt kräver att förpackningsföretag för varor bidrar till kostnaden för att rensa bort kasserad plast. Plenars omröstningen om det förväntas äga rum i oktober.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend