Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europaparlamentet röstar för att försvara rättsstatsprincipen i #Ungern i historisk omröstning 

DELA MED SIG:

publicerade

on

I ett aldrig tidigare skådat drag har parlamentsledamöter just röstat för att inleda förfaranden mot den ungerska regeringen för att ha brutit mot europeiska värderingar om rättsstatsprincipen. Resolutionen från de gröna/EFA:s föredragande i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) Judith Sargentini fick stöd av över två tredjedelar av parlamentsledamöterna. Den ungerska regeringen har vidtagit en rad auktoritära åtgärder under de senaste åren, som har lett till stängning av media, krympning av det civila samhällets utrymme och riktat in sig på flyktingar och hotande akademiker, som alla strider mot europeiska värden.

Judith Sargentini Greens/EFA rapporteur in the Committee on Civil Liberties (LIBE) said: “Viktor Orbán’s government has been leading the charge against European values by silencing independent media, replacing critical judges, and putting academia on a leash. Individuals close to the government have been enriching themselves, their friends and family members at the expense of Hungarian and European taxpayers.

“The Hungarian people deserve better, they deserve freedom of speech, non-discrimination, tolerance, justice and equality, all of which are enshrined in the European treaties. This is a historic result for Hungarian citizens and for European citizens everywhere, that the European Parliament has voted by a large majority to stand up for the values we all hold dear. It’s very welcome that members chose to put the rule of law above party politics, now it’s time for EU member states in the European Council to show the same resolve.”

Greens/EFA Group President Philippe Lamberts said: “It’s fantastic that so many MEPs including those from the same political family as Viktor Orban’s Fidesz are willing to stand up for European values. Hungary’s place is at the heart of Europe. The Hungarian government should take a long, hard look in the mirror and bring itself back on the path to European democracy.”

Sargentini-rapporten om rättsstatsprincipen i Ungern

Rapporten kommer nu att debatteras av EU:s medlemsländer i Europeiska rådet.

Rättsstatsprincipen i Ungern: Parlamentet uppmanar EU att agera

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend