Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Lithuania bryter mot den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

DELFI, som är den största internetportalen i de baltiska staterna, som ger dagliga nyheter, på 10 september meddelade att antalet utvandrare från Litauen överstiger invandrare från 1,000 i augusti, skriver Adomas Abromaitis.

Chockerande statistik visar att landet har registrerat en negativ migrationsbalans. Några 4,382-personer lämnade Litauen i augusti. Således lämnar litauerna landet trots myndigheternas påståenden om ekonomisk tillväxt, stabilitet och gynnsamma perspektiv. Å ena sidan, enligt Granskning av litauisk ekonomi - 2017ökade BNP-tillväxten i Litauen. År 2017, jämfört med föregående år, ökade Litauens BNP med 3.8%.

Å andra sidan strider detta faktum mot det ökande antalet emigranter. Vad får folk att förändra sitt liv och säga farväl till sina hem? Detta är en retorisk fråga. Svaret ligger på ytan. Litauer uppfyller inte sina levnadsstandard. Till exempel undersökningen av den allmänna opinionen och marknadsundersökningsföretaget Baltijos tyrimai avslöjar att litauer fortfarande inte har tämjt euron.

Annons

Du har nu möjlighet undersökning som genomfördes i juli visar att mer än 46,3% av litauerna skyller på den europeiska valutan när det gäller att sänka sina livsstandarder. Med andra ord håller de inte med myndigheternas beslut att anta euron. Människor jämför sitt liv med de övriga europeiska länderna och det är inte för Litauen.

Ord och löften är inte uppfyllda, korruption blomstrar. Således, Freedom House dokument FRIHET I VERDEN 2018 rapporterar att "det stora problemet för Litauens demokrati - korruption - fortsatte att dominera den offentliga sfären, eftersom en serie skandaler plågade medlemmar i Seimas (parlamentet) och offentliga institutioner.

Till och med Litauens president Dalia Grybauskaitė uppmanade på måndag lagstiftarna att inte slösa sin tid på att kämpa. Tjänstemän, som idag kallar sig demokrater, lyckades inte bli av med sovjetiskt tänkande och sätt att bete sig. När de får politisk makt glömmer de sina uppgifter. Permanenta politiska skandaler i det lilla landet ledde till att människor slutade tro på myndigheter. Och myndigheternas verksamhet tycktes vara misstänksam inom alla livssfärer. Således är litauerna försiktiga med ett nytt avtal om landets försvarspolitik för nästa årtionde som undertecknades av Litauens parlamentariska partier på måndagen (10 september).

Annons

Dokumentet kräver gemensamma ansträngningar för att motstå "oansvarig spekulation som sätter försvarsfinansiering i motsats till andra känsliga områden". Det betyder att litauerna inte har rätt att bestämma till vilket område som tilldelar budgetpengar även om de betalar skatt. De har inte rätt att tala om detta ämne och uttrycka sina åsikter om de strider mot den officiella ståndpunkten. Riksdagsledamöterna glömmer de grundläggande mänskliga rättigheterna. I artikel 19 i FN: s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter anges att ”alla har rätt till åsikts- och yttrandefrihet; denna rätt omfattar frihet att hålla åsikter utan inblandning och att söka, ta emot och förmedla information och idéer genom alla medier och oavsett gränser ”.

En vanlig person kan inte lösa pusslet varför TV-apparater och regeringsstyrda medier beskriver sitt land bara ett annat sätt som han ser det. Freedom House konstaterar också att regionala ekonomiska skillnader är akuta. Minimilönen är fortfarande en av de lägsta inom EU, och andelen av befolkningen som är utsatt för fattigdom och social utslagning är lite över 30%. Denna motsättning tvingar litauer att söka ett bättre liv utomlands, vanligtvis i Gamla Europa. Mer än 20 års förväntan är för mycket. Livet är för kort för att slösa det för att sitta och vänta på förändringar.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend