Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#SOTEU2018 – Jean-Claude Juncker-tal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jean-Claude Juncker håller tal om tillståndet i Europeiska unionen      
 

Debatten om Europeiska unionens tillstånd startade onsdagen den 12 september kl. 9 CET, och ser tillbaka på vad som har uppnåtts och vad som fortfarande behöver göras.

Ta reda på hur du följer diskussion online och delta i diskussionen på sociala medier.

Den årliga debatten om tillståndet i unionen är en chans för parlamentsledamöterna att granska Europeiska kommissionens arbete och planer och hjälpa till att sätta den framtida riktningen för EU. Årets debatt är särskilt viktig eftersom den blir den sista före valet till Europaparlamentet i maj 2019 och en ny kommission tar över. Den här debatten kommer inte bara att granska vad som har levererats till EU-medborgarna de senaste åren, utan kan också sätta tonen för de kommande fem åren genom att diskutera framtida utmaningar och hur de ska hanteras.

Evenemanget inleddes med ett tal av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som utvärderade det gångna året och skisserade planerna för det kommande året. Detta följs av en debatt med parlamentsledamöter, som kommer att beskriva vad de anser bör vara EU:s prioriteringar.

Bland de frågor som diskuterades i förra årets debatt var planer på försvar, säkerhet, laglig migration, internationell handel, social jämlikhet och hur man kan stärka EU:s budgetkapacitet och demokratiska beslutsprocess. Läs mer om i pressmeddelande.


Junckers tillstånd i EU: "Vinden är tillbaka i Europas segel" 

Direktsändning

Annons

Se debatten live online här. or här. på något av EU:s officiella 24 språk.

Facebook

Debatten om tillståndet i EU kommer att streamas live på Facebook den 12 september.

Ledamöternas åsikter

Ta reda på vad parlamentsledamöter har att säga om EU:s tillstånd på sociala medier på Europaparlamentets Newshub.

Twitter

Dessutom kan du få liveuppdateringar på ditt eget språk tack vare Twitter-konton. Gå med i onlinediskussionen med hashtaggen #SOTEU.

Audiovisuellt material

Det finns en omfattande täckning av parlamentets audiovisuella tjänster här..

Parlamentets roll

Unionens tillstånd handlar om att säkerställa transparens och ansvarsskyldighet. Debatten äger rum varje år under den första plenarsessionen i september.

Som EU:s enda direktvalda organ agerar Europaparlamentet som folkets röst på europeisk nivå. Under EU-valet 2014 fick väljarna för första gången möjlighet att påverka vem som skulle bli EU-kommissionens nya ordförande. Denna förändring resulterade i en större roll för parlamentet när det gäller att fastställa EU:s politiska agenda.

Om mindre än ett år kommer hundratals miljoner européer att välja ett nytt Europaparlament och bestämma vem som ska leda nästa EU-kommission. Europas framtid ligger i deras händer. Läs mer om det kommande EU-valet i presskit.

Bli involverad

Om du vill bidra till att öka medvetenheten om EU-valet nästa år, klicka här.


Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend