Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nya regler för att tackla #terrorism och #kriminalfinansiering

DELA MED SIG:

publicerade

on

Femhundra eurosedlar i en räknemaskin. ©AP Images/European Union-EPEU arbetar med nya regler för att hantera penningtvätt ©AP Images/European Union-EP

Ledamöterna kommer att intensifiera kampen mot terrorism och brottslighet genom att godkänna regler för att förhindra penningtvätt samt hårdare kontroller av kassaflöden.

Nya regler för att hantera penningtvätt

Enligt uppskattningar, 110 miljarder euro genereras varje år från kriminell verksamhet inom EU (motsvarande 1 % av EU:s bruttonationalprodukt). Intäkter från brott och system för penningtvätt kan användas för att finansiera terroristverksamhet.

Penningtvätt är ett brott i alla EU-länder, men definitioner och påföljder varierar. Dessa skillnader kan utnyttjas av kriminella som kan verka i länder med mildare straff. De nya regler mot penningtvätt kommer att göra definitionen av brott och sanktioner relaterade till penningtvätt lika för alla EU-länder. Lagstiftningen skulle också ta itu med intäkterna från cyberbrottslighet och göra det lättare för EU-länder att samarbeta kring dessa brott.

"Att ta itu med penningtvätt är en europeisk och global fråga som behöver ett starkt svar. Vi förser nu brottsbekämpande myndigheter med en stark verktygslåda för att beröva brottslingar deras viktigaste tillgång: pengar”, sa rapportförfattaren Ignazio Corrao, en italiensk medlem av EFDD-gruppen.

Kontantkontroller vid EU:s gränser

MEP kommer också att rösta om uppdateringar till regler om att kontanter flyttas till länder utanför EU. Alla som reser till eller från EU kommer att vara skyldiga att deklarera om de har med sig mer än 10,000 XNUMX euro.

Annons

De nya reglerna kommer också att utöka definitionen av kontanter till förbetalda kort och mycket likvida varor som guld. Kontanter som skickas med frakt eller paket måste också deklareras. Reglerna kommer också att förbättra informationsutbytet mellan EU-länder och länder utanför EU. Påföljder för underlåtenhet att avslöja kontanter är upp till medlemsstaterna, men måste vara effektiva, proportionerliga och avskräckande.

"Vi bör se till att rätt personer har tillgång till rätt data," sa Mady Delvaux, en luxemburgsk medlem av S&D-gruppen, som är en av de parlamentsledamöter som ansvarar för att styra planerna genom parlamentet. Hon tillade också att en europeisk finansunderrättelseenhet skulle kunna hjälpa deras nationella motsvarigheter att utreda internationella brott.

Under vissa förutsättningar kommer myndigheterna att ha rätt att följa rörelserna av kontanter under tröskeln och kvarhålla dem tillfälligt om det finns indikationer på brottslig verksamhet.

"Vi har uppdaterat verktygen brottsbekämpande myndigheter har för att bättre spåra kontanter i transit samtidigt som vi säkerställer att reglerna är proportionerliga och respekterar medborgarnas grundläggande rättigheter," sa Juan Fernando López Aguilar, en spansk medlem av S&D-gruppen, som är den andra ledamoten som ansvarar för dessa planer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend