Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europaparlamentet uppmanar till ett förbud mot #KillerRobots

DELA MED SIG:

publicerade

on


Mördarrobotar, även kända som "dödliga autonoma vapensystem" måste förbjudas internationellt, enligt en resolution som stöds av majoriteten av Europaparlamentet som röstades igenom den 12 september. Initiativet De gröna/EFA uppmanar EU-länderna att utveckla en gemensam ståndpunkt, att arbeta för ett internationellt förbudsavtal för mördarrobotar och att se till att inga pengar från Europeiska försvarsfonden går till forskning och utveckling av mördarrobotar.

Bodil Valero MEP, säkerhetspolitisk talesperson för De gröna/EFA-gruppen i Europaparlamentet, kommenterar: ”Autonoma vapensystem måste förbjudas internationellt, makten att bestämma över liv och död bör aldrig tas ur mänskliga händer och ges till maskiner.

"Stora vapentillverkare kommer alltid att försöka tjäna vinster på utvecklingen av framtida vapen, men autonoma vapen är ett steg för långt. Det är därför EU-parlamentet kommer att uppmana alla EU-länder att förklara sitt stöd för ett förbud mot autonoma vapen inför nästa förhandlingsrunda på FN-nivå i november.”

Bakgrund

På FN-nivå kräver 26 regeringar ett förbud mot mördarrobotar. Kampanjen Stop Killer Robots stöds av 70 organisationer från 30 länder som är engagerade i att stoppa utvecklingen av autonoma vapensystem. Gruppen De gröna/EFA, som initierade denna punkt på dagordningen, har utövat press på andra politiska grupper för att få mal att gå med på en plenardebatt och en resolution om mördarrobotar.

Mördarrobotar, eller stridsrobotar, är obemannade autonoma militära vapensystem där valet av ett mål och dess förstörelse inte är föremål för mänsklig kontroll. Olika företag och stater forskar och utvecklar för närvarande luft-, land- och sjösystem. Vissa prototyper har redan presenterats. Det är oklart om några av dessa vapen redan har använts.

Se plenumsdebatt med EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherini och Reinhard Bütikofer

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend