Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

May säger till rebellerna – Det är mitt #Brexit-avtal eller inget avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Premiärminister Theresa May sa till rebellerna i sitt splittrade parti att om de torpederade hennes Brexit-affär skulle Storbritannien lämna EU utan någon överenskommelse, ett scenario som IMF sa skulle göra landet mycket fattigare, skriva Guy Faulconbridge och Andy Bruce.

Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars och ändå är lite klart. Hittills har inget fullständigt exitavtal uppnåtts och vissa rebeller i majs konservativa parti har hotat att rösta ner en överenskommelse om hon hävdar en.

Mays regerings öde och hennes Brexit-plan är i tvivel eftersom det är oklart om hon kan beordra de 320 rösterna som hon behöver i underhuset, det brittiska parlamentets underhus, för att godkänna en överenskommelse.

"Jag tror att alternativet till det inte är att ha en affär," sade May till BBC TV och tillade att hon var säker på att få ett bra avtal som hon trodde att parlamentet i slutändan skulle godkänna.

De senaste signalerna från Bryssel har väckt förhoppningar om att Förenade kungariket och EU kan komma överens om och godkänna ett ordentligt skilsmässoavtal innan det lämnar, även om sidorna fortfarande är uppdelade på ungefär en femtedel av detaljerna i en affär.

Men många affärschefer och investerare är rädda för att politiken skulle kunna göra en överenskommelse, som både EU och Förenade kungariket stöter på ett "no-deal" Brexit som de säger skulle försvaga västvärlden, få panik på finansmarknaderna och blockera handeln.

Londons borgmästare Sadiq Khan sa på söndag att eftersom Storbritannien nu står inför ett val mellan en dålig Brexit-affär eller en skadlig "no-deal" Brexit, bör väljarna ges ytterligare en folkomröstning.

Annons

Med Mays planer i tvivel har många brittiska ministrar skisserat skadorna som de säger att en oordning "no-deal" Brexit skulle göra för världens femte största ekonomi och dess rykte som en politiskt stabil tillflyktsort för investeringar.

Internationella valutafondens vd Christine Lagarde sa att underlåtenhet att få en affär skulle få ekonomin att krympa. Ekonomin kommer att växa cirka 1.5 procent i år.

"Jag hoppas och ber väldigt mycket att det kommer att bli en överenskommelse mellan Europeiska unionen och Storbritannien", sa hon till journalister.

Michel Barnier, EU: s chefsförhandlare i frågan, sa i Madrid på måndagen att samtal mellan EU och Storbritannien om Brexit bedrivs i en anda av "gott samarbete",

Men i en anteckning innan Barnier informerade ministrar från medlemsländerna på tisdagen sa EU att båda sidor fortfarande har arbete att göra för att lösa en rad frågor, inklusive den irländska gränsen.

"Vissa delar av utkastet till uttagsavtal har redan kommit överens om i princip av Förenade kungariket och EU: s förhandlare, även om ingenting är överens om förrän allt är överens," sa noten, sett av Reuters.

”Det finns fortfarande delar av utträdesavtalet som kräver ytterligare förhandlingar. En av dem är frågan om hur man undviker en hård gräns mellan Irland och Nordirland. ”

Anhängare av Brexit, som erkänner att det kan finnas viss kortsiktig instabilitet, säger att vissa brittiska ministrar och affärschefer sprider skrämmande berättelser om effekterna av en "no-deal" Brexit i ett försök att samla stöd bakom Mays planer.

Den rival som bookmakarna tippade för att efterträda maj, Boris Johnson, attackerade Mays Brexit-planer, kända som Checkers efter landstugan där de hashades ut i juli.

"Hela saken är en konstitutionell styggelse, och om Checkers antogs skulle det innebära att våra ledare för första gången sedan 1066 medvetet samtyckte till utländskt styre," sade Johnson och hänvisade till invasionen från 11-talet som etablerade normandiskt styre över England.

Johnson, Mays tidigare utrikesminister, skällde ut May för hennes hantering av förhandlingar om framtiden för gränsen mellan Nordirland och Irländska republiken.

Men han berättade för reportrar på måndagen att en teknisk lösning på den irländska gränsfrågan rapporterades av The Times tidningen kan möjliggöra att en ordentlig Brexit-affär uppnås.

EU-tjänstemän och diplomater insisterar på att ingenting har förändrats i grunden i den så kallade backstop-planen för den irländska gränsen.

Det som har förändrats är en övergång från diskussion om kontroller av varor som passerar genom Nordirlands gräns till Irland till en diskussion om mekanismerna för kontroll av varor som reser mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

"Detta är en del av avdramatiseringsprocessen, Barnier är kreativ när det gäller att ge eftergifter i texten som verkar gå den brittiska vägen men faktiskt inte förändrar verkligheten", sa en EU-diplomat.

Ingen ny gränsplan kommer att realiseras före konservativa partiets konferens den 30 september - 3 oktober, sa diplomaten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend