Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Rättsstatsprincipen i #Polen – parlamentsledamöter för att kontrollera situationen på plats

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter kommer att vara i Polen från onsdag till fredag ​​(19-21 september) denna vecka för att bedöma rättsstatsprincipen och respekten för grundläggande värderingar.

Denna delegation kommer att träffa representanter för den polska regeringen och rättsväsendet, Polens ombudsman och representanter för andra myndigheter, organisationer och intressenter för att få insikter om den senaste utvecklingen när det gäller rättsstatsprincipen i Polen. Möten är också inplanerade med mediarepresentanter och kvinnorättsaktivister.

Ordförande för kommittén för medborgerliga fri- och rättigheter Claude Moraes, som leder delegationen till Polen, sa: "Europaparlamentet har antagit flera resolutioner under de senaste åren, som tar upp situationen för rättsstatsprincipen, grundläggande rättigheter och demokrati i Polen. I detta skede är detta uppdrag nyckeln till att ha ett direkt utbyte med nyckelintressenter och få förstahandsinsikter.

“The suspension of the Polish National Judicial Council (KRS) from the European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) has shown that this mission is crucial and timely. I am looking forward to the important discussions.”

Besöket äger rum inom ramen för den pågående dialogen om rättsstatsprincipen mellan EU:s råd för allmänna frågor och polska myndigheter, som inleddes i juni, på grundval av artikel 7.1 i EU-fördraget. Detta är första gången som detta förfarande har använts med avseende på ett EU-medlemsland.

presskonferens

Det kommer att hållas en presskonferens av chefen för delegationen och utskottsordförande Claude Moraes, fredagen den 21 september kl. 12-45, EP:s sambandskontor, ul. Jasna 13/30 a, 14-16 Warszawa.

Annons

Bakgrund

I mars Europaparlamentet dragen tillbaka d EU-kommissionens förslag att aktivera Artikel 7 i EU-fördraget och uppmanade EU:s regeringar att snabbt avgöra om Polen riskerar ett allvarligt brott mot EU:s värderingar och att i så fall föreslå lösningar.

I en upplösning som antogs i november 2017, upprepade parlamentsledamöterna behovet av en regelbunden process för att övervaka situationen i Polen för att skydda EU:s värderingar som avses i artikel 2 i fördraget: demokrati, grundläggande medborgarrättigheter och rättsstatsprincipen.

Den 24 maj beslutade utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter att organisera ett uppdrag till Polen, bestående av ordföranden och skuggrapportörerna för alla politiska grupper om Polens förfarande. Uppdragsbesöket kommer att ingå i kommitténs pågående övervakningsarbete och ligga till grund för en eventuell delrapport.

Lista över medlemmar som reser till Polen

Claude Moraes (S&D, UK) –  Chef för delegationen

Nathalie Griesbeck (ALDE, FR)

Valdemar Tomaševski (ECR, LT)

Judith Sargentini (Gröna/EFA, NL)

Frank Engel (EPP, LU)

Nicolas Bay (ENF, FR)

Barbara Spinelli (GUE/NGL, IT)

Joëlle Bergeron (EFDD, FR)

Snarare informationen 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend