Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#AxelVoss om #upphovsrättsreformen: "Vi vill skydda kreativa människors rättigheter"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Parlamentet arbetar med nya upphovsrättsregler för den digitala tidsåldern för att säkerställa att alla artister och författare får erkännande, betalning och skydd.

Den 12 september stödde parlamentsledamöterna ett mandat att inleda förhandlingar med medlemsländerna om nya EU-omfattande upphovsrättsregler för att säkerställa rättvisa löner för artister och journalister i dagens digitala värld.

Hur kommer dessa nya regler att påverka internet? Kommer det fortfarande att vara möjligt att skapa och använda memes? Den tyske EPP-ledamoten Axel Voss, ansvarig för att styra förslaget genom parlamentet, klargör vad det kommer att handla om. 

Parlamentet antar sin ståndpunkt om regler för digital upphovsrätt. Föredragande Axel Voss (EPP, DE) Axel Voss  

Vems rättigheter kommer denna lagstiftning att skydda?

Vi vill skydda och stärka rättigheterna för de kreativa: författare, artister, sångare, låtskrivare, journalister... alla upphovsrättsinnehavare. De är alla i en eländig situation: deras arbete används av enorma plattformar som tjänar mycket på det. Men rättighetsinnehavarna själva får ofta inte del av denna vinst. Enorma amerikanska plattformar tjänar pengar medan våra kreativa material dör ut. Det är därför vi måste stärka deras rättigheter genom att göra plattformarna ansvariga.

Kommer memes och härledda fläktverk att påverkas?

Nej, de är absolut inte i riskzonen. De kommer fortfarande att omfattas av det upphovsrättsliga undantaget som redan finns i nationell lagstiftning. Användaren berörs inte alls av denna reform. Endast plattformarna är ansvariga.

Vad syftar artikel 11 om digital användning av presspublikationer till?

Annons

Numera använder de stora plattformarna pressinnehåll, tjänar mycket pengar på det, och förlagen får ingen del. Artikel 11 ger pressutgivare en egen rättighet, så att de kan kräva ersättning om plattformar använder deras innehåll. Det som fortfarande kan användas är hyperlänken och den privata kopian. De omfattas inte av artikel 11 och kan ställas in av alla plattformar, till exempel Wikipedia.

Vad kommer att förändras för små/oberoende förlag och författare?

De kan också kräva ersättning från de plattformar som använder deras innehåll. Speciellt för de små förlagen är detta av yttersta vikt, eftersom deras position är mycket svag jämfört med de stora plattformarna.

Är internet i fara?

Nej, självklart inte. Ingenting kommer att förändras, förutom att plattformar kommer att vara ansvariga för upphovsrättsintrång.

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend