Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EAPM – Regionalt stöd för kommissionens planer på digital transformation inom hälso- och sjukvården

DELA MED SIG:

publicerade

on


Ett färskt meddelande från Europeiska kommissionen om att möjliggöra den digitala omvandlingen av hälsa och vård på den digitala inre marknaden – stärka medborgarna och bygga ett hälsosammare samhälle, har fått ett positivt svar från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK),
skriver europeiska alliansen för personifierade Medicine (EAPM) verkställande direktör Denis Horgan. 

Kommissionens plan är att främja hälsa, förebygga och bekämpa sjukdomar, hjälpa till att svara på otillfredsställda patientbehov och göra det lättare för medborgarna att ha lika tillgång till vård av hög kvalitet genom lämplig användning av digitala innovationer och social ekonomi.

Europeiska regionkommittén har ställt sig bakom detta (se länk), liksom den Brysselbaserade European Alliance for Personalized Medicine (EAPM) som ständigt är i kontakt med kommittén på grund av EAPM:s långvariga mål att säkerställa att innovation är integreras i EU:s hälso- och sjukvårdssystem så snart som möjligt.

Alliansen har länge kämpat för ett regelverk och ett politiskt ramverk för att stödja dessa mål. Samtidigt som alliansen arbetade för ett utökat EU-samarbete inom hälso- och sjukvården, särskilt genom digital teknik och datadelning, fick alliansen i år stöd av 16 medlemsländer för en idé som den ursprungligen flöt som "MEGA" eller Million European Genomes Alliance.

Som namnet antyder är nyckeln till detta ett mål på en miljon europeiska genom, där undertecknarna kommer överens om att arbeta tillsammans "för att bygga en forskningskohort på minst en miljon genom som är tillgängliga i EU senast 2022".

Förutom de övergripande medlemsländerna har projektet redan stöd från flera regioner som är en del av de länder som undertecknade den ursprungliga deklarationen, och regionernas representativa organ har gett sin stämpel av godkännande - ett centralt mål för EAPM:s policy engagemang.

Därför är den politiska ramen klar för att driva projektet framåt. Men, som EESK uttrycker det, "även när de är tillgängliga är hälsodata ofta knutna till tekniker som inte är interoperabla, vilket är ett hinder för deras breda användning... användningen av patientcentrerad hälsodata är ännu inte tillräckligt utvecklad i EU". Alla parter arbetar ständigt med att lösa denna stora fråga.

Annons

Liksom EESK anser EAPM att hälsa och vård i Europa måste göras hållbara - en svår uppgift med tanke på en åldrande befolkning och sjukvårdssystem med pengar - och en viktig drivkraft för detta kommer att vara effekten av digital teknik för att förändra hälsa och vård med hänsyn till medborgare, sociala system och tjänsteleverantörer. Datadelning är avgörande för att stödja hälsoforskning och, inte överraskande, sa EESK att: "Medborgare bör ha rätt att få tillgång till sina hälsouppgifter. De bestämmer om och när de ska dela sin data.”

Återigen, tillsammans med tidigare EAPM-uttalanden, är EESK övertygad om att digitala verktyg – e-hälsa i själva verket – ger medborgarna möjlighet att ta hand om sin hälsa. De stimulerar förebyggande och möjliggör feedback och interaktion mellan användare och vårdgivare.

Detta bör minska den tid människor tillbringar på läkarmottagningar och sjukhus, och på så sätt minska kostnadsbördan för överansträngda system. EESK anser att lika tillgång till hälso- och sjukvård kan dra nytta av digitalt stöd förutsatt att det finns: lika geografisk täckning; en bro i den digitala klyftan när det gäller användning av allmänheten, vårdpersonal och intressenter i sjukförsäkringssystem; interoperabilitet mellan databaser, medicinsk utrustning med mera; etiskt skydd av hälsodata, och; elektronisk distribution av produktinformation godkänd av läkemedelslicensmyndigheter för att förbättra åtkomsten.

Utöver detta har EESK identifierat tre huvudprioriteringar som fokuserar på medborgarnas säkra tillgång till sina hälsodata (inklusive över gränserna), förbättra personlig medicin genom delad europeisk datainfrastruktur och medborgarnas egenmakt med digitala verktyg för användarfeedback och person- centrerad vård. Den har kommit fram till att under de förändringar som genereras av digital transformation måste människor stå i vårdens centrum och säger att digitaliseringsprocesserna måste hjälpa vårdpersonal att tillbringa mer tid med patienterna.

Förbehållet här är att vårdarenan ”ska vara bemannad med kvalificerad personal och utrustad med lämplig digital kompetens”. Vidare anser EESK att digitaliseringsprocesser "inte ska misstolkas som ett besparingspaket för sjukvårdsbudgetar" och inte får leda till nedskärningar i personalnedskärningar eller tjänster.

Den fortsätter med att påpeka att digitalisering också kan bidra till att främja hälsa och förebygga sjukdomar och stödja reformen av hälsosystemen och deras övergång till nya vårdmönster, baserade på människors behov, samtidigt som den tillåter en övergång från system fokuserade på sjukhus till integrerade och mer. samhällsbaserade välfärdsanläggningar. Utskottet noterar givetvis att medlemsstaterna är ansvariga för att organisera och tillhandahålla hälso- och sjukvård och socialvård, men konstaterar att enligt direktivet om patienträttigheter inom gränsöverskridande hälso- och sjukvård måste ett e-hälsonätverk online ”inrättas för att främja interoperabiliteten. av e-hälsolösningar”.

Hälsokompetens hamnar under EESK:s mikroskop (som den länge har gjort med EAPM) och båda parter liksom kommissionen anser att hälsokompetens i detta sammanhang hänför sig till en persons förmåga att skaffa, förstå och använda information på ett ansvarsfullt sätt för att främja deras välbefinnande och hålla sig frisk.

Allierat med detta är det faktum att Europa ser en ökning av icke-smittsamma sjukdomar som kan förebyggas orsakade av riskfaktorer som tobak, alkohol och fetma. Samtidigt sprider sig andra sjukdomar, såsom neurodegenerativa och sällsynta sjukdomar, medan infektionssjukdomar utgör ett växande hot på grund av ökad resistens mot antibiotika och nya eller återkommande patogener.

Kommissionen har förespråkat gemensamma kliniska bedömningar, gemensamma vetenskapliga samråd, identifiering av framväxande hälsoteknik och frivilligt samarbete mellan medlemsstaterna, och allt detta stöds av EESK och EAPM. Små och medelstora företag kommer att ha en nyckelroll att spela för att få ut det mesta av den digitala transformationen inom patientcentrerad hälsovård och båda organisationerna har erkänt detta.

Slutligen påpekar EESK att för att dra nytta av ny teknik "bör EU-nätverk och planerade stödåtgärder använda digitala verktyg för att implementera och förstärka, inte för att försvaga" grundläggande rättigheter när det gäller hälsa och vård. Kommissionen och EAPM är i full överensstämmelse med EESK:s synpunkter enligt ovan och alliansen anser vidare att arbetet med att omvandla hälso- och sjukvården med kraftfulla nya verktyg måste fördubblas.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend