Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Picierno - "Sexuella trakasserier är mer utbredda än någon trott"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Pina PICIERNO_ Pina Picierno 

Den 11 september antog parlamentsledamöterna en initiativbetänkande om åtgärder för att bekämpa mobbning och sexuella trakasserier i EU. Rapporten kommer nu att skickas till Europeiska kommissionen för behandling. För att få veta mer om förslagen, rapportförfattare Pina Picierno, en italiensk medlem av S&D-gruppen, ger sina åsikter.

Sexuella trakasserier har varit i rampljuset ända sedan Harvey Weinstein-skandalen bröt ut. Hur utbrett är problemet i EU och varför behövs en gemensam EU-strategi?

#metoo-rörelsen visade oss att problemet är mer utbrett än någon föreställt sig, även om uppgifter tyder på problemets omfattning: 55 % av kvinnorna i EU har blivit sexuella trakasserade och mer än 20 % av unga kvinnor [mellan år 18] 29 och XNUMX] i EU har upplevt cyberstalking eller cybertrakasserier minst en gång.

Med tanke på att de flesta kvinnor och flickor inte rapporterar trakasserier är de verkliga siffrorna faktiskt mycket högre. Det är därför vi behöver en europeisk strategi. Vi behöver en tydlig definition av trakasserier. Utan en EU-omfattande definition kommer det att bli mycket svårt att utrota detta problem, eftersom uppfattningarna varierar. När vi väl har fastställt vad [sexuella] trakasserier är och vad de inte är, kan vi bättre ta itu med problemet och stödja offren.

Sexuella trakasserier blir ofta orapporterade. Vilka ser du som de främsta hindren och lösningarna?

Oftast är kvinnor och flickor rädda för att fördöma våld. De kanske skäms eller är rädda för att de ska få skulden eller, eftersom många sexuella trakasserier sker på arbetsplatsen, är de rädda för att förlora jobbet eller bli straffade.

En lösning är att intensifiera utbildningen för polis och rättsliga myndigheter samt att utveckla säkra och oberoende rutiner i arbetet och på universitet och skolor, så att kvinnor lättare kan anmäla fall av våld eller mobbning.

Annons

Internet, inklusive sociala nätverk och onlineforum, skapar möjligheter för trakasserier och våld. Vilka åtgärder föreslår du för att bekämpa trakasserier online?

Vi behöver en tydlig juridisk definition av vad som utgör ett offentligt utrymme för att inkludera virtuella utrymmen som sociala nätverk, bloggar, chattar och så vidare, där trakasserier och stalking äger rum. Det kommer att göra det lättare för myndigheterna att åtala förövare och hjälpa offren.

Hämndporr, spridning av explicit material utan individens samtycke, har fruktansvärda psykologiska konsekvenser inklusive, i de mest extrema fallen, självmord. Det är därför jag föreslår att inkludera ett pilotprojekt för en lättillgänglig online-helpdesk i nästa EU-budget, för att ge stöd till alla tjejer eller kvinnor som lider av stalking online, sexuella trakasserier eller hämndporr.

Vi uppmanar också kommissionen att utöka definitionen av olagligt hatretorik, både online och utanför, till att även omfatta kvinnohat.

Slutligen ber vi i rapporten också om en grundlig, systematisk insamling av relevanta, köns- och åldersuppdelade, jämförbara uppgifter om trakasserier, för att få en tydlig bild av dess utveckling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend