Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#SingleDigitalGateway – En one-stop-shop för alla dina papper online

DELA MED SIG:

publicerade

on

En enda kontaktpunkt för alla de vanligaste administratörsförfarandena i EU kommer att förenkla hur medborgarna interagerar med offentliga förvaltningar. Foto av Chiheb Chakchouk på Unsplash En ny webbportal kommer att göra gemensamma administrativa rutiner mycket enklare. Foto av Chiheb Chakchouk på Unsplash 

A one-stop shop for all of the EU’s most common administration procedures will make it easier for people to interact with public administrations.

Oavsett om man begär ett födelsebevis eller ansöker om företagstillstånd kan byråkratiska förfaranden vara besvärliga, särskilt när det gäller ett annat EU-land. Det nya Single Digital Gateway-systemet, som var godkänd av ledamöter den 13 september, syftar till att förenkla de vanligaste administrativa förfarandena och göra dem tillgängliga online i alla medlemsländer.

Webbportalen kommer att vara tillgänglig via en enda ingång på alla officiella EU-språk med hjälp av Din Europaportal. Det kommer att ge tillgång till förfaranden som födelsebevis, förnyelse av legitimation, pensionsanspråk, företagstillstånd, europeiskt hälsokort, studielån, ansökningar om bidrag och erkännande av examensbevis. Den ska sköta administrationen inom såväl nationella gränser som mellan EU-länder.

Den maltesiska S&D-medlemmen Marlene Mizzi, ledamoten som ansvarar för filen, sa: "De nya reglerna kommer att göra det lättare för medborgare och företag att hantera sina pappersarbete online genom en enda digital ingångspunkt, som kommer att ge tillgång till administrativa förfaranden och information av hög kvalitet. . Den enda digitala gatewayen ska tillhandahålla lyhörda, inkluderande, gränslösa, användarvänliga digitala offentliga tjänster till medborgare och företag på nationell och europeisk nivå."

Medlemsstaterna kommer att behöva modernisera systemen för att säkerställa att de är fullt tillgängliga online, inte bara på landets språk, utan också på minst ett ytterligare språk. Nättjänsterna ska vara av hög kvalitet och tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Gatewayen ska göra livet enklare: när folk väl har skrivit in ett dokument i systemet behöver de inte skicka in det igen. Den kommer att återanvändas av den berörda offentliga förvaltningen vid behov.

Onlinesystemet kommer att spara människor 855,000 11 timmar och företag XNUMX miljarder euro per år, enligt Elżbieta Bieńkowska, EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden.

Annons

Nästa steg

De nya reglerna kommer fortfarande att behöva godkännas av EU-länderna också. När förordningen träder i kraft har handläggarna fem år på sig att anpassa sig. Många tjänster förväntas dock vara tillgängliga innan tidsfristen går ut.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend