Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Barnier erbjuder bättre irländska villkor för att få #Brexit-avtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen är redo att ta itu med brittiska nyckelproblem över Nordirland, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, i en tydlig strävan att få ett brexitavtal effektivt genomfört under nästa månad. skriva gabriela Baczynska och Alastair Macdonald.

På tröskeln till ett EU-toppmöte i Salzburg, Österrike, där Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att informera sina ledare innan de samlas på torsdag för att komma överens om hur de ska spela vad de hoppas ska bli slutspelet med London, ringde Barnier nästa toppmötet i Bryssel den 18 oktober, "sanningens ögonblick".

Den svåraste frågan som återstår är hur man undviker en störande "hård gräns" efter Brexit för det oroliga Nordirland på Storbritanniens enda landgräns mot EU. May säger att det inte kommer att hända eftersom Bryssel och London kommer att utarbeta ett avtal under de kommande åren för att säkerställa en smidig handel mellan Storbritannien och EU.

Men EU-medlemmen Irland och resten av EU har krävt en "backstop"-garanti att om det händer, så skulle Nordirland ha en särställning – i praktiken kvar i EU:s ekonomiska utrymme, men på bekostnad av nya skillnader med det brittiska fastlandet , som både May och hennes vitala parlamentariska allierade från provinsen säger hotar brittisk suveränitet.

För att utöka kommentarerna som han har gjort i några veckor, sa Barnier till reportrar efter att ha informerat EU-ministrarna på tisdagen, att han omarbetade sina förslag för att klargöra hur, om "försäkringen" någonsin skulle aktiveras, den inte skulle skapa en fysisk tullgränsen vid Irländska sjön men fungerar genom kontroller av varor längs rutten Storbritannien-Nordirland.

"Vårt förslag till backstopp för Irland och Nordirland har legat på bordet sedan februari," sa Barnier och bytte från sitt modersmål franska till engelska för att få över sitt budskap. "Vi är redo att förbättra detta förslag."

Han klargjorde vilka varor som anländer till Nordirland från resten av Storbritannien som skulle behöva kontrolleras och var, när och av vem dessa kontroller kunde utföras. Vi kan också förtydliga att de flesta kontroller kan ske utanför gränsen, i företagets lokaler eller på marknaden”.

Annons

Han betonade att EU behövde skydda sin inre marknad från Storbritanniens ryggsäckar på Nordirlands särställning och tillhandahålla en "lagligt operativ" lösning – vilket innebär att han kommer att motstå en politisk fusk i språket eller en överenskommelse som skulle driva på att lösa det irländska problemet tills efter Brexit i mars och in i förhandlingarna om ett framtida handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

Samtidigt betonade han att varje bakstopp skulle "fullständigt respektera Storbritanniens territoriella integritet" och "endast gälla om inte och tills en bättre lösning hittas, inom ramen för vår framtida relation."

Diplomater säger att EU:s förhandlare hoppas att när May väl kommer förbi de politiska svårigheterna på sin konservativa partikonferens i början av oktober att betydande framsteg kan göras mot en överenskommelse, som ledarna skulle kunna godkänna den 18 oktober.

"Det är då vi får se om avtalet vi hoppas på är inom vårt räckhåll," sa Barnier.

Det skulle sedan ge flera veckor tills ett särskilt toppmöte i mitten av november, som förväntas komma överens i Salzburg denna vecka, kan sätta det slutgiltiga avtalet på plats i tid för att parlamenten ska ratificera det före mars.

Men som toppmötesordförande Donald Tusk varnade i ett brev till ledarna före Salzburg, kunde ingenting tas för givet och det var fortfarande möjligt att samtal kunde kollapsa - med allvarliga ekonomiska och andra konsekvenser för båda sidor.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend