Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

#Bulgarien lovar solidaritet med #Ungern i rättighetsstrid med EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bulgarien kommer att stödja Ungern i dess motstånd mot Europeiska unionen om dess demokratiska resultat, sade en bulgarisk vice premiärminister på onsdagen och tillade att länderna i Östeuropa måste stå tillsammans i sina kontakter med Bryssel, skriver Tsvetelia Tsolova.

Europaparlamentet, i en omröstning utan motstycke förra veckan, stödde sanktionerna mot Ungern och anklagade premiärminister Viktor Orbans högerregering för att strunta i EU:s normer för demokrati, medborgerliga rättigheter och korruption.

Detta skulle teoretiskt kunna leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i EU – men vilken medlemsstat som helst skulle kunna lägga in sitt veto mot ett sådant drag, och både Polen och Tjeckien har redan sagt att de skulle göra det.

Krasimir Karakachanov, en medlem av de invandrarfientliga United Patriots, juniorpartner i Bulgariens styrande koalition, sa att regeringen enhälligt hade gått med på att skapa en gemensam ståndpunkt som skulle motsätta sig alla sanktioner mot Ungern.

"Vi anser att detta är en kränkning av suveräniteten för ett jämställt EU-medlemsland", sa Karakachanov till reportrar efter ett regeringsmöte.

"Idag är det Ungern, imorgon kan det vara Polen, och en dag kan det vara Bulgarien i kajen. Central- och östeuropeiska länder bör agera solidariskt och hjälpa varandra eftersom de har gemensamma problem”, sa han.

Polen utreds också av EU angående dess resultat när det gäller demokrati och rättsstatsprincipen.

Annons

Bulgarien, även om det kritiseras av Bryssel för att inte effektivt införa den strikta rättsstaten, står inte inför någon sådan utredning.

Dess mitten-högerpremiärminister Boyko Borissov, en nära allierad till Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU, har inte kommenterat den ungerska utredningen offentligt.

Men Borissovs GERB-parti röstade emot misstroendevotumet i EU-parlamentet förra veckan. Han behöver stöd från de nationalistiska United Patriots för att behålla makten, medan Bulgarien regelbundet kritiseras av EU för dess misslyckande med att ta itu med korruption och organiserad brottslighet.

Liksom Ungern och andra före detta kommunistiska stater har Bulgarien varit kritiska till Merkels beslut att ta emot mer än en miljon migranter, mestadels muslimer som flyr konflikter i Mellanöstern, sedan 2015.

Liksom Ungern har Bulgarien byggt ett staket längs sin södra gräns – med Turkiet – för att avskräcka illegala migranter som försöker ta sig in i EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend