Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EuropeanCitizensInitiative - Kommissionen registrerar "Ät ORIGINAL! Avslöja ditt matinitiativ

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kollegiet av kommissionärer har beslutat att registrera ett europeiskt medborgarinitiativ med titeln "Ät ORIGINAL! Avmaskera din mat'.

Det uttalade målet med det föreslagna medborgarinitiativet är att införa obligatoriska ursprungsdeklarationer för alla livsmedelsprodukter för att förhindra bedrägeri, skydda folkhälsan och garantera konsumenternas rätt till information.

Kommissionens beslut att registrera initiativet gäller endast förslagets rättsliga tillåtlighet. Kommissionen har inte analyserat ämnet i detta skede.

Registreringen av detta initiativ kommer att äga rum den 2 oktober 2018, vilket startar en ettårig process för insamling av underskrifter av stöd från dess arrangörer. Skulle initiativet få en miljon stödförklaringar inom ett år, från minst sju olika medlemsstater, måste kommissionen reagera inom tre månader. Kommissionen kan besluta att antingen följa begäran eller inte, och i båda fallen skulle den behöva förklara sitt resonemang.

Bakgrund

Europeiska medborgarinitiativ infördes i och med Lissabonfördraget och lanserades som ett verktyg för att sätta agendan i händerna på medborgarna i april 2012, när förordningen om det europeiska medborgarinitiativet trädde i kraft som implementerar fördragets bestämmelser.

När det väl har registrerats formellt tillåter ett europeiskt medborgarinitiativ en miljon medborgare från minst en fjärdedel av EU:s medlemsländer att bjuda in Europeiska kommissionen att föreslå en rättsakt på områden där kommissionen har befogenhet att göra det.

Annons

Villkoren för tillåtlighet, som föreskrivs i förordningen om det europeiska medborgarinitiativet, är att den föreslagna åtgärden inte uppenbart faller utanför ramen för kommissionens befogenheter att lägga fram ett förslag till rättsakt, att den inte är uppenbart kränkande, oseriös eller irriterande. och att det inte uppenbart strider mot unionens värderingar.

Mer information

Fullständig text till det föreslagna europeiska medborgarinitiativet "Eat Original". (aktiv från 2 oktober)

Andra europeiska medborgarinitiativ samlar för närvarande underskrifter

Webbplats för Europeiska medborgarinitiativet

Förordningen om europeiska medborgarinitiativ

Europeiska medborgarinitiativforumet

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend