Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Merkel håller #Diesel-samtal när allierade kräver hårdvarufix

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll ett möte på hög nivå på söndagen (23 september) för att diskutera huruvida man skulle kräva att bilindustrin utför kostsamma hårdvaruuppgraderingar för äldre dieselfordon för att minska föroreningarna i innerstaden, sa regeringskällor. skriver Douglas Busvine.

Mötet kommer som en deadline i slutet av månaden som satts upp av Merkel för att avvärja förbud mot äldre fordon och följer en rapport från spegel nyheter veckovis att Merkel stöder sådan hårdvaruanpassning, som skulle kosta tusentals euro per fordon.

Nyhetsveckan sa, utan att nämna några källor, att Merkel hade instruerat sin transportminister att utarbeta lagstiftning som skulle tillåta bilar som körs enligt Euro-5-standarden för utsläpp för att undvika förbud i innerstaden.
Merkels styrande allians har delats på det bästa sättet att ta itu med problemet, där miljöministeriet stöder ombyggnader av hårdvara som kostar cirka 3,000 3,500 euro ($XNUMX XNUMX) per fordon snarare än justeringar av programvara för motorstyrning som anses vara mindre effektiva.

Transportminister Andreas Scheuer förespråkar samtidigt incitament för förare av äldre dieselfordon att byta in dem mot nyare modeller för att minska den totala föroreningen som orsakas av bilparken på vägarna.

Valpolitik spelar en roll i debatten, där Scheuers Christian Social Union står inför vad som kan bli dess värsta resultat på decennier i Bayern, den södra delstaten som den styr och som är hem för biltillverkarna BMW (BMWG.DE) och Audi (NSUG.DE).

BMWG.DEXetra
+0.45(+ 0.53%)
BMWG.DE
  • BMWG.DE
  • NSUG.DE
  • VOWG_p.DE
  • DAIGn.DE

Delstaten Hessen går också till val i oktober och där kämpar statsminister Volker Bouffier, medlem av Merkels Kristdemokrater, mot ett domstolsbeslut om att förbjuda äldre dieslar från Frankfurts gator.

Hesse presenterade en motion på fredagen i parlamentets överhus, som representerar Tysklands 16 federala stater, och krävde reparationer av hårdvara.

"Vi vill att den federala regeringen ska skapa förutsättningar för dieselfordon att få hårdvaruuppgraderingar på tillverkarnas bekostnad", sa Bouffier i utkanten av debatten i Berlin. "Det är det bästa sättet att undvika körförbud."

Andra stater har efterlyst någon form av bördafördelning, men alla är överens om att kostnaden för hårdvaruuppgraderingarna inte bör falla på förare, som har sett andrahandsvärdet på dieselbilar rasa efter en skandal med utsläppstestfusk.

Annons
 Volkswagen AG (VOWG_p.DE) har betalat miljarder dollar i böter efter att ha erkänt 2015 att de distribuerade mjukvara som kunde upptäcka när dess dieselmodeller genomgick utsläppstester och hantera motorprestanda för att uppfylla lagkrav.

BMW avböjde att kommentera. En talesman för Volkswagen, som äger Audi, sa: "Om man tar rent tekniska fakta i beaktande är ombyggnader fel lösning."

Daimler (DAIGn.DE) svarade inte på en begäran om kommentarer.

(1 USD = 0 8500 €)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend