Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EESC – Closing the digital gender gap would boost Europe’s GDP by €16 billion

DELA MED SIG:

publicerade

on

The digital gender gap is a consequence of discrimination against women, which already starts in early childhood, the EESC points out. In its exploratory opinion on the digital gender gap, drafted at the European Parliament’s request, the EESC suggests a multi-level approach and calls for holistic policies addressing different sources of inequality.

Den digitala könsskillnaden är inte bara en teknisk fråga: den är en ekonomisk, social och kulturell fråga. För att täppa till klyftan måste åtgärderna därför rikta sig till olika områden: utbildningssystemet från barndom till vuxen ålder, arbetsmarknad, balans mellan arbete och privatliv, offentliga tjänster och den digitala klyftan i allmänhet.

“The education system is the main policy area to be addressed. We need to tackle cultural and also linguistic stereotypes, and it is particularly to the latter area that we can all contribute,” said Giulia Barbucci, rapporteur for the opinion. “Girls (and boys) must be provided with different role models. In the 21st century it is high time that we address gender stereotypes and tackle them at their deepest social and cultural roots.”

Det är viktigt att säkerställa digital kompetens och utbildning för alla. En förutsättning för detta är att lärare och utbildare är förtrogna med användningen av informations- och kommunikationsteknik.

Motivation är nyckeln

Girls’ and women’s interest in science, technology, engineering, and mathematics (STEM) must be raised – for instance by presenting female digital role models and successful female entrepreneurs, and also by showcasing the possibilities and opportunities for a successful professional future with extended STEM knowledge. This is even more necessary with regard to the growing importance of ICT-related education and cross-cutting, entrepreneurial, digital and soft skills, such as empathy, creativity and complex problem solving, which are skills mainly attributed to women.

Livslångt lärande är avgörande för att förhindra utslagning från arbetsmarknaden, och detta berör särskilt kvinnor. Arbetsmarknadens parters roll är här avgörande.

Annons

“Social partners generally need to play a key role in order to guarantee fair working conditions and access to social protection. This is also necessary with regard to the ‘gig’ economy,” added Barbucci.

Framstegen mot jämställdhet måste påskyndas

Jämställdhetsindexet, som mäter ojämlikhet inom områdena arbete, tid, pengar, kunskap, makt, våld och hälsa, visar tydligt att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Dessutom går framstegen på detta område långsamt: indexet ökade bara med 4.2 mellan 2005 och 2017, från 62 till 66.2 poäng.

In its opinion, the EESC points to the digitalisation of the public sector, which represents a great opportunity for training and employing more women in that sector. Furthermore, it encourages the Commission to strengthen the “Women in Digital” Task Force and the “Digital4Her” initiative.

EU-länderna bör uppmuntras att sätta upp nationella mål och indikatorer för att övervaka situationen. Landsspecifika rekommendationer på detta område skulle kunna riktas till medlemsstaterna i processen för den europeiska terminen.

Since this topic is fundamental for the future development of Europe, the EESC is counting on the European Parliament to support its recommendations in the Parliament’s next term of office.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend