Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Footage släppt i #Romania avslöjar protestvåld och premeditated provokation

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är sällsynt att Rumänien kommer med på nyheterna från internationella tv-sändare och när det gör det är täckningen vanligtvis relaterad till protester. Det är svårt att inte bli rörd av synen av stora mängder människor på gatan. Internationell mediabevakning av rumänska protester är vanligtvis kort och mycket visuell. Den 10 augusti uppmärksammades världen på anklagelser om polisvåld och internationellt fördömande kom snabbt, med kommentatorer som snabbt ställde sig på "Rezist' demonstranter, skriver James Wilson.

Filmer och bilder har avslöjats i Rumänien som visar demonstranterna uppträda på ett sätt som tyder på att de har blivit instruerade. Videorna som släppts i Rumänien visar också demonstranter som attackerar polisen med våld och försöker bryta sig mot regeringsbyggnader, vilket orsakar en omvärdering av den tidigare accepterade versionen av händelserna.

En uppsättning bilder visar att även om halva protestområdet på Victoriei Square är tomt, blockerade demonstranter medvetet huvudvägskorsningen klockan 7 lokal tid. De fortsatte sedan att blockera Kiseleff Boulevard innan de såg ut att flytta till en annan plats. Men precis innan de lämnade Victoriei-torget gjorde demonstranterna en skarp högersväng och rusade till ingången till regeringsbyggnaden. Femtio minuter senare kastades stenar och andra tunga föremål mot polisen.

Ytterligare bilder visar direkt våld mot polisen, med en angripare som rusar upp bakom en officer och sparkar honom till marken. Videon visar att grupper planterades i folkmassan och signaler gavs till dem från en lastbil. Dessa gruppers roll var att kasta föremål på brottsbekämpande tjänstemän för att provocera dem. Tidpunkten för varje grupps kast med föremål var olika, för att göra det svårt för polisen att ta bort dem och tvinga polisen att använda tårgas. De var också tillbakasatta och inte på första raden. Senare på kvällen kastades pyrotekniskt material mot polisen, vilket gjorde att polisen inte tvivlade på deras våldsuppsåt. Demonstranter uppmanades av polisen att skingras annars skulle det behövas ett ingripande. Allt mer förstärkt ljud användes för att uppmuntra säker spridning av demonstranter.

Strax efter klockan 11 lyckades demonstranterna gripa två polisarbetare, en man och en kvinna. Medan några demonstranter försökte hjälpa polisarbetarna, attackerade andra dem. En demonstrant stal poliskvinnans pistol. De drog sedan av henne hjälmen och slog henne.

Efter signalerna för ljudförstärkning och blossvapen fortsatte polisen att skingra folkmassan. De använde standard, strategiska formationer, vattenkanoner och tårgas. Nära midnatt, på en närliggande gata, byggde demonstranter en barrikad och fortsatte att bränna gatumöbler. Efter att ha anlagt bränder försökte de trycka in parkerade bilar från vägkanten i elden för att även de skulle fatta eld. Demonstranter hörs sedan säga: "Låt oss hämta dem med flaskorna pojkar!", med hänvisning till deras molotovcocktailflaskor.

Annons

Med tanke på säkerhetsproblemen som orsakats av demonstranterna och de våldsamma attackerna mot polisen visar bilderna ett svar som är jämförbart med det som används i Frankrike, USA, Tyskland och Storbritannien.

A tv-intervju med general Bertrand Cavalliere, en högenhetsbefälhavare i det franska gendarmeriet och en expert på allmän ordning sa: "Jag tror, ​​även på global nivå, det rumänska gendarmeriets handlingar var korrekta och sammanhängande. Jag har inga negativa kommentarer, ännu mer, jag kan säga att allt var normalt och även på global nivå hanterades situationen korrekt.

General Cavalliere fortsatte med att förklara protesternas natur: ”Fakta visar oss att det fanns en hög grad av komplexitet i denna manifestation. Vi talar först och främst om ett fenomen där en kompakt skara är inblandad. För det andra, inom folkmassan fanns det människor som betedde sig mycket aggressivt och Gendarmeriet var tvungen att hantera denna situation. De var också tvungna att garantera integriteten hos den statliga institutionen som attackerades, vilket var grundläggande eftersom demonstranterna attackerade den och de ville ta sig in i byggnaden och vi måste förstå behovet av att återställa ordningen i en sådan situation.

Han tillade: "Jag vill också påstå att protester i vårt land inte äger rum nära statliga institutioner av stort intresse. Så enligt vår lag är det förbjudet för demonstrationer att äga rum nära platser som denna. Men vi har samma rutiner. I detta ögonblick, om allvarliga våldshandlingar äger rum, bestämmer chefen för gendarmeriet och polisen konsekvenserna av att använda våld och de medel de har till sitt förfogande. Det är en väldigt bra, strukturerad kraft, jag har analyserat noggrant, jag pratar inte om människor separat, jag pratar om helheten. Det var väldigt bra att gendarmerna var där, annars hade konsekvenserna blivit svåra. Om de inte hade reagerat bra, föreställ dig vad som skulle ha hänt om demonstranterna hade tagit sig in i regeringsbyggnaden. Föreställ dig den interna såväl som den internationella effekten.”

Rumänien har också hört avslöjanden denna vecka om Mihai Bumbes, protestledaren för "Rezist" som driver träningsläger i bergen. Lägren används för att rekrytera ungdomar och fotografier som avslöjades denna vecka i Rumänien visar träningsövningar som lär ungdomar att attackera poliser.   En före detta medlem i Rezist filmades och pratade om Rezists planer för protesten den 10 augusti. Han beskrev den sofistikerade Reziströrelsen när det gäller att organisera logistiken för rallyt och involveringen av media och politiker online. Han beskrev hur de "rezistiska" arrangörerna hade lärt sig att ha sina anstiftare placerade flera rader bakåt, för att vara borta från själva frontlinjen. Han gav också detaljer om hur de reagerade på signaler.

Författaren, James Wilson, är grundande direktör för International Foundation for Better Governance

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend