Anslut dig till vårt nätverk!

Datateknik

#Danmark förbinder sig att gå med i #EuroHPC Joint Undertaking

DELA MED SIG:

publicerade

on

Relaterade ämnen

Danmark har meddelat att man kommer att bli en av grundarna av EuroHPC Joint Undertaking.

Karta som visar undertecknarna till deklarationen och som lista

Danmark har bekräftat sina åtaganden gentemot European Joint Undertaking for High Performance Computing (EuroHPC JU), med den bestämda avsikten att ansluta sig till denna juridiska enhet när den formellt har antagits av Europeiska unionens råd.

EuroHPC JU kommer att slå samman europeiska och nationella resurser för att etablera en högpresterande datoranvändning i världsklass (HPC, även känd som supercomputing) och datainfrastruktur, och ett konkurrenskraftigt HPC-ekosystem, genom att förvärva och driva högpresterande datorer i världsklass och även genom att bygga i Europa nyckelteknologiblock (från lågeffektprocessor upp till systemarkitektur), mjukvaruverktyg och applikationer. Målet är att placera Europa i HPC-världens topp tre 2022-2023.

Europeiska kommissionens vice ordförande för den digitala inre marknaden Andrus Ansip och kommissionsledamoten för digital ekonomi och samhälle, Mariya Gabriel, välkomnade Danmarks åtagande: ”Det är med stor glädje vi välkomnar Danmark till detta ambitiösa europeiska initiativ. Genom att anpassa våra europeiska och nationella strategier och slå samman resurser och kunskap kommer vi att kunna utveckla europeiska högpresterande datortekniker och applikationer och integrera dem i ett levande ekosystem. Utvecklingen av en superdatorinfrastruktur i världsklass i Europa kommer att ge ett brett spektrum av vetenskapliga och industriella användare tillgång till datorsimuleringar och big data-analys. Detta kommer att underlätta banbrytande biovetenskaplig forskning för utveckling av nya läkemedel och personlig medicin. Superdatorkapacitet kommer också att hjälpa forskare inom områden som väderförutsägelser, klimatmodellering och förnybar energi att skapa, till exempel, modeller för hur vinden rör sig runt ett vindkraftverksblad.

Den danska ministern för högre utbildning och vetenskap, Tommy Ahlers, tillade: "Den snabba ökningen av datavolymen skapar nya möjligheter för forskning och innovation, och det är viktigt för Europa att vara en föregångare i detta avseende. Vi måste slå samman våra resurser för att skapa de mest hållbara och konkurrenskraftiga lösningarna. High Performance Computing kommer att vara en central infrastruktur för framtida forskning och utmärkta danska forskare och företag är redo att bidra till utvecklingen av detta nya ekosystem. Det gläder mig att underteckna deklarationen som gör Danmark till ett etablerande medlemsland i det europeiska samarbetet för högpresterande datoranvändning. Personligen är jag verkligen glad över att följa EuroHPC:s kommande arbete.”

Annons

EuroHPC JU:s totala budget är cirka 1 miljard euro. Hälften av finansieringen kommer att tillhandahållas av Europeiska kommissionen och hälften av europeiska länder. Det kommer också att finnas bidrag in natura från privata partners. Målet för JU kommer att vara att förvärva system med pre-exascale prestanda senast 2020, och att stödja utvecklingen av exascale (en miljard miljarder eller 1018 beräkningar per sekund) system baserade på europeisk teknik senast 2022-2023. Det kommer också att arbeta för att främja tillämpningar och kompetensutveckling och en bredare användning av högpresterande datorer. JU ska inleda sin verksamhet före slutet av detta år.

Användning av högpresterande datoranvändning

Högpresterande datoranvändning förbättrar redan människors liv inom sektorer som sjukvård, väder, ren energi, precisionsjordbruk och cybersäkerhet. Till exempel, inom medicin, genom att använda databehandlingsteknologier med information om en persons gener, proteiner och miljö för att förebygga, diagnostisera och behandla sjukdomar, är det möjligt att tillhandahålla bättre och personliga behandlingar till lägre kostnad. Superdatorer används också för att stödja upptäckten av nya läkemedel eller för att förstå hur den mänskliga hjärnan fungerar och dess sjukdomar.

Inom cybersäkerhet och försvar används superdatorer för att utveckla effektiva krypteringstekniker, förstå och svara på cyberattacker eller i kärntekniska simuleringar; forskare använder också sin datorkraft för att studera klimatförändringar och för väderförutsägelser. De kan förutsäga vägen och effekterna av förödande stormar och kan rädda liv och begränsa de ekonomiska konsekvenserna.

Mer information om det gemensamma företaget EuroHPC

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend