Anslut dig till vårt nätverk!

Corporate skatteregler

Europas skadliga #TaxDeals with #PoorCountries beskrivs i ny studie

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europas skadliga inverkan på utvecklingsländerna genom bilaterala dubbelskatteavtal har blottlagts i ett nytt studera släppt av Europaparlamentets European United Left/Nordic Green Left (GUE/NGL).

Skrivet av LSE:s Martin Hearson, The EU’s Tax Treaties with Developing Countries – Leading By Example? undersöker 172 skatteavtal som för närvarande är på plats mellan EU:s medlemsländer och den globala södern. Den analyserar varför de allra flesta är partiska till förmån för blocket samtidigt som de berövar fattigare länder beskattningsrättigheter och välbehövliga intäkter.

In particular, multinationals benefit greatly from such sweetheart deals that tax their subsidiaries and headquarters – often based in low-tax EU member states – as opposed to where they operate and earn income – in developing countries.

Bland de viktigaste resultaten som lyfts fram är:

• The EU’s stated desire to alleviate poverty in developing countries is undermined by unfair tax treaties, which usually favour EU member states – directly contravening Article 208 of the EU treaty;

• EU spelar en dominerande roll när det gäller att fastställa den globala agendan för internationell beskattning vid förhandlingar om bilaterala avtal. 40 % av världens skatteavtal inkluderar en EU-medlemsstat som undertecknande;

• Utvecklingsländerna är maktlösa när det gäller att underteckna sina beskattningsrättigheter under förhandlingar med EU:s medlemsländer och i processen med multinationella företag;

Annons

• EU:s medlemsländer inför fler restriktioner för sina källbeskattningsrättigheter med utvecklingsländer än med andra OECD-länder, och;

• ‘spillover’ analyses are badly needed to rectify the inequality – something that has long been ignored by member states.

The study also recommends how EU member states should tackle such inequality, and how they can show more leadership – both moral and economic.

Commenting on the study, German MEP Martin Schirdewan (DIE LINKE.) said: “EU member states have siphoned off much-needed tax revenues from developing countries through their unjustly designed double tax treaties. This has to stop.

“More than half of all double tax treaties worldwide have an EU member state as a signatory. The scope for leading by example is therefore huge. It’s high time for member states to come clean on this issue if their commitment to the UN’s development goals is to be taken seriously,” he added.

Denna studie är den senaste i en serie av GUE/NGL-beställda studier som undersöker skatteflykt och skatterättvisa som omfattar roll som de fyra stora revisionsbyråerna, CCCTB, Apples skatteflykt och panama Papers under det senaste året.

Du kan läsa mer om täckningen genom att besöka specialen webbplats om skatterättvisa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend