Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#FYROM – Europa måste hålla sina armar öppna för #Makedonien säger de gröna

DELA MED SIG:

publicerade

on

I en kommentar i efterdyningarna av folkomröstningen i Makedonien sa de europeiska miljöpartiets medordförande Reinhard Bütikofer och Monica Frassoni: "Efter den nationella folkomröstningen i Makedonien är landets väg mot NATO-medlemskap och EU-anslutningsförhandlingar fortfarande mycket svår. Men ett resultat kan inte bestridas: Det är omöjligt att läsa in ett avslag på Prespa-avtalet i folkomröstningsresultatet. 

”Även om alla väljare som deltog i riksdagsvalet 2016 men stannade hemma igår hade röstat nej, så hade det totala resultatet ändå varit positivt.

"Den makedonska oppositionen valde att bojkotta för att den var rädd att den skulle förlora en rättvis och öppen tävling. Rysk inblandning i makedonska angelägenheter stödde dem i det tillvägagångssättet.

"Men resultatet tillåter dem inte att ifrågasätta den grundläggande sanningen om det makedonska folkets vilja. Det finns ingen majoritet i landet för att motsätta sig den väg framåt som regeringen tänkt ut.

”Ansvaret för nästa steg kommer nu att återgå till det makedonska parlamentet. Europa måste hålla sina armar öppna för att välkomna den makedonska nationen.”

Gemensamt uttalande av den höga representanten/vice ordföranden Mogherini och kommissionsledamot Hahn om den rådgivande folkomröstningen i fd jugoslaviska republiken Makedonien

Den 30 september fick medborgare i fd jugoslaviska republiken Makedonien möjlighet att rösta för sitt lands framtid. I en fredlig och demokratisk omröstning sa en överväldigande majoritet av dem som utövade sin rösträtt ja till Prespa-avtalet i namnfrågan och sin europeiska väg.

Annons

Parlamentet kommer nu att uppmanas att gå vidare med nästa steg för genomförandet av namnavtalet genom att besluta om antagandet av författningsändringarna.

Detta är en historisk möjlighet, inte bara för försoning i regionen, utan också för att beslutsamt föra landet framåt på sin väg till Europeiska unionen. Det är för alla politiska och institutionella aktörer nu att agera inom sina konstitutionella ansvar utanför partipolitiska gränser. Europeiska unionen kommer att fortsätta att fullt ut stödja och åtfölja landet, dess institutioner och alla dess medborgare.

Makedonier har kallats att rösta i en folkomröstning som syftar till att hjälpa till att lindra spänningarna med dess grannland Grekland och potentiellt sätta det på en kurs för att gå med i Europeiska unionen och Nato. Som en del av affären som förmedlades mellan de två länderna skulle Makedonien byta namn till "Nordmakedonien" från den nuvarande besvärligt klingande fd jugoslaviska republiken Makedonien, eller förkortat fd jugoslaviska republiken Makedonien. Grekland har alltid blockerat Makedoniens väg till ytterligare integration sedan landet förklarade sig självständigt under namnet "Republiken Makedonien" efter Jugoslaviens upplösning. Grekland har också en region som heter Makedonien och anser att detta kan få FYROM att göra anspråk på sitt territorium.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend