Anslut dig till vårt nätverk!

Kanada

#Canada och Europeiska unionen håller inledande möte i #CETA Gemensamma kommittén

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kanada och EU har hållit det första mötet i den gemensamma kommittén för CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) i Montreal.

Den gemensamma kommitté som inrättats under Kanada-Europeiska unionens (EU) omfattande ekonomiska och handelsavtal (CETA) höll sitt första möte i Montreal, Kanada, med ordförandeskap av kanadensiska ministern för internationell handelsdiversifiering James Carr och handelskommissionär Cecilia Malmström (avbildad).

Minister Carr och kommissionsledamot Malmström gick igenom de framsteg som uppnåtts sedan starten av den provisoriska tillämpningen den 21 september 2017, inventerade status för genomförandet av avtalet och diskuterade hur CETA skapar nya möjligheter för människor på båda sidor om Atlanten.

Tre rekommendationer antogs som bäddade för det fortsatta arbetet under CETA, särskilt på handel och små och medelstora företag (Små och medelstora företag), klimatförändringar och Parisavtalet, och handel och kön.

För att öka handels- och investeringsmöjligheter för små och medelstora företag (SMF) kommer kontaktpunkter och en särskild webbplats för sådana företag att inrättas för att ta hänsyn till de små och medelstora företagens behov vid implementeringen av CETA.

Minister Carr och kommissionsledamot Malmström diskuterade hur avtalet ytterligare kan stödja ansträngningar för att hantera det akuta hotet om klimatförändringar. Genom att anta en gemensam Kanada-EU-rekommendation om klimatförändringar och Parisavtalet bekräftade de sitt åtagande att effektivt genomföra Parisavtalet. För att intensifiera det befintliga samarbetet på klimatområdet, säger det antagna dokumentet att de två sidorna kommer att "samarbeta, arbeta tillsammans och vidta gemensamma åtgärder" för att bidra till målen i Parisavtalet och övergången till låga utsläpp av växthusgaser.

När det gäller handel och genus, erkänner det överenskomna dokumentet vikten av att göra handelspolitiken mer genuskänslig för att säkerställa att fördelarna med handelsliberalisering når alla. Det betonar också behovet av att bättre förstå handelns inverkan på jämställdhet och kvinnors deltagande i ekonomin. Kanada och EU kommer att samarbeta och dela information i detta syfte.

Annons

Minister Carr och kommissionsledamot Malmström, som påminde om det gemensamma tolkningsinstrumentet från oktober 2016, och åtagandet att inleda en tidig översyn av kapitlen om handel och hållbar utveckling, inklusive deras tillämpningsmekanismer, enades om att intensifiera ansträngningarna för detta ändamål. De välkomnade framstegen i genomförandet av dessa kapitel hittills – Kanada och EU har redan identifierat några preliminära gemensamma prioriteringar för detta arbete, såsom arbetsfrågor i de globala leveranskedjorna i tredjeländer; kollektiva förhandlingar inom ramen för den föränderliga arbetsvärlden, särskilt i den webbaserade ekonomin; bättre förståelse för dynamiken mellan handel och jämställdhet; och främja ansvarsfullt företagande. Kommissionär Malmström och minister Carr bjöd in CETA:s utskott för handel och hållbar utveckling att snabbt följa upp med konkreta åtgärder på dessa och potentiellt andra områden. De två kom också överens om att föreslå lösningar och resultat vid det andra mötet med CETA:s gemensamma kommitté nästa år.

Carr och Malmström välkomnade inrättandet av Civil Society Forum, sammansatt av representanter för det civila samhället som kommer att föra en dialog med CETA:s Trade and Sustainable Development Committee under hela sitt arbete. De uppmuntrade också det civila samhället att delta i framtida utbyten om regelsamarbete i forumet för regleringssamarbete.

Carr och Malmström välkomnade framstegen och upprepade sitt åtagande att minska kraven på duplicerade tester enligt CETA:s protokoll om överensstämmelsebedömning, i syfte att minska certifieringskostnaderna.

Mötet gjorde det också möjligt för minister Carr och kommissionär Malmström att upprepa sitt engagemang för CETA:s framgång. Avtalet fungerar som en signal till resten av världen om Kanadas och EU:s beslutsamhet att fortsätta att stå upp för inkluderande frihandel, i en tid då det globala regelbaserade handelssystemet står inför allvarliga utmaningar. Av denna anledning tog båda sidor tillfället i akt att diskutera initiativ för att reformera Världshandelsorganisationen (WTO).

Slutligen var mötet ett tillfälle att fira ettårsdagen av den provisoriska tillämpningen av CETA. Sedan september 2017 har Kanada och EU gynnats av ökad handel inom många sektorer.

Minister Carr och kommissionär Malmström kom överens om att hålla det andra mötet i CETA:s gemensamma kommitté nästa år i Europa för att se över ytterligare framsteg och för att säkerställa att avtalet fortsätter att ge påtagliga fördelar på båda sidor om Atlanten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend