Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Statligt stöd: Kommissionen godkänner stöd på 3.5 miljarder euro till tre #vindparker i Belgien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har funnit att belgiska planer på att stödja tre vindkraftsprojekt är i linje med EU:s regler för statligt stöd. Åtgärden kommer att främja EU:s energi- och klimatmål utan att onödigt snedvrida konkurrensen på den inre marknaden.

The Commission has approved under EU state aid rules Belgium’s support of a maximum of €3.5 billion to the Mermaid (235 Megawatt), Seastar (252 Megawatt) and Northwester2 (219 Megawatt) windfarm projects, which are located in the Belgian territorial waters of the North Sea.

In december 2016, godkände kommissionen enligt EU:s regler för statligt stöd ett belgiskt system för förnybar energi till havs enligt vilket operatörer får certifikat för offshoreenergi producerad från förnybara energikällor från den federala energitillsynsmyndigheten (CREG). Operatörerna kan sedan sälja dessa certifikat till nätoperatören Elia till en premie utöver det pris de får för el som säljs på marknaden. Stödet till vindkraftsprojekten Mermaid, Seastar och Northwester2 beviljas enligt detta system.

I beslutet från 2016 åtog sig Belgien att anmäla stödåtgärderna till de tre vindkraftsprojekten även om deras installerade kapacitet inte når tröskeln för individuell anmälan på 300 megawatt som anges i 2014 års riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi.

Efter att ha mottagit Belgiens anmälan om stödet till de tre vindkraftsparkerna till havs i augusti 2018, bedömde kommissionen åtgärden enligt riktlinjerna för statligt stöd till miljöskydd och energi och fann att projekten kommer att främja integrationen av förnybar el på marknaden. i linje med riktlinjerna. Kommissionen drog slutsatsen att projekten kommer att öka andelen el som produceras från förnybara källor i Belgien och minska föroreningarna, samtidigt som den eventuella snedvridning av konkurrensen som orsakas av det statliga stödet begränsas. De kommer att hjälpa Belgien att nå sitt mål att producera 13 % av sitt energibehov från förnybara källor till 2020. Beslutet kompletterar kommissionens energiunionsstrategi att leverera säker, hållbar och konkurrenskraftig energi i Europa och uppfylla våra åtaganden i Parisavtalet.

Dessutom fann kommissionen att stödet till de tre projekten är nödvändigt och har en stimulanseffekt, eftersom projekten inte skulle vara ekonomiskt bärkraftiga utan offentligt stöd. Baserat på informationen från Belgien är stödnivån i linje med riktlinjerna och leder inte till överkompensation.

Bakgrund

Annons

Kommissionens 2014 riktlinjer för statligt stöd för miljöskydd och energi tillåta medlemsstaterna att stödja förnybara energikällor under vissa villkor. Riktlinjerna syftar till att göra det möjligt för Europa att uppfylla sina ambitiösa energi- och klimatmål samtidigt som snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden och kostnader för skattebetalarna minimeras.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att offentliggöras i Registret över statligt stöd på Konkurrensen webbplats under ärendenummer SA.51306, när eventuella sekretessproblem har lösts. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning listas i Statligt stöd Weekly e-News.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend