Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#Kina – Ju längre tullarna gäller, desto mer skada görs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Craig Allen, ordförande för US-China Business Council (USCBC) sedan juli (avbildad), intervjuades exklusivt av Folkets dagbladoch diskuterade handelsfriktioner mellan USA och Kina, skriver Wu Lejun från People's Daily.  

Craig Allen anser sig vara en "lycklig kille" som får möjligheten att leda USA:s främsta Kina-fokuserade företagsförening under denna utmanande period. "Någon sa en gång, man vill aldrig slösa bort en bra kris. Vad vi verkligen vill göra är att komma ur denna period av otrolig spänning med en bättre relation, en bättre handelsmiljö som går åt båda hållen för båda länderna”.

Ur Allens synvinkel är banden mellan USA och Kina de viktigaste i världen. ”Våra två länder är världens största ekonomier och växer väldigt snabbt. Utöver det är vi mycket beroende av varandra”, tillade han. När du ser det ur ett globalt perspektiv kommer du att inse att det finns många globala problem som inte kan lösas utan samarbete mellan USA och Kina, såsom klimatförändringar, infektionssjukdomar och effekter av terrorism.

När han pratar om handelsunderskottet mellan USA och Kina, finner Allen att det finns flera multilaterala och bilaterala skäl till det. Han sa att du kommer att ha ett handelsunderskott om du sparar för lite, och om du sparar för mycket kommer du att ha ett handelsöverskott. Kina har haft ett handelsöverskott och USA har haft ett handelsunderskott i många år. Och det är i grunden ett resultat av denna jämvikt mellan sparande, investeringar och konsumtion. På den bilaterala sidan sa han att Kinas handelsöverskott i procent av BNP har minskat och är mycket bra. USA har ett handelsunderskott runt om i världen med många länder. Så Kina är inte det enda landet som visar att USA har otillräckliga besparingar.

"Vi håller inte med om användningen av tullar som ett verktyg för handelsdiplomati." "Ju längre tullarna är på plats, desto mer skada görs de amerikanska och kinesiska ekonomierna," noterade Allen. Allen ser Kina mindre beroende av export som andel av BNP-tillväxten än tidigare. "Men jag tror att det finns vissa industrier inom Kina som inte kan komma överens med det". Han sa att det finns vissa regioner i Kina som är mer beroende av den amerikanska exportmarknaden och att dessa regioner kan påverkas djupare än den övergripande kinesiska ekonomin.

"Men jag misstänker att den kinesiska ekonomin kommer att fortsätta växa kraftigt trots handelskriget. Ekonomin växer kanske dubbelt så mycket som den amerikanska ekonomin”, tillade han. När det gäller tullarnas inverkan på den amerikanska ekonomin har Allen en liknande syn på de flesta ekonomer. USA:s tullar på kinesisk export är attacker mot amerikanska konsumenter och amerikanska företag. "Tullar kommer att minska valmöjligheterna. En sak som oroar mig är att detta kommer att påverka de med lägre inkomster mer än högre eftersom de med lägre inkomster har färre valmöjligheter. Jag tror att detta kommer att påverka dem oproportionerligt mycket”.

Allens andra bekymmer är att många amerikanska företag är djupt beroende av sina kinesiska motsvarigheter. Många amerikanska tillverkare kommer att importera delar, komponenter, utrustning och råvaror från Kina. ”Jag oroar mig för de företag som har en lång relation. Vissa av dem kan ersättas med import från andra länder eller inhemska produkter, andra kommer att vara svårare att ersätta.” Det påverkar också USA:s export, eftersom produkterna blir dyrare. Statistik visar att den globala handeln avtar, medan exporten av amerikanska varor och tjänster till Kina fortsätter att överträffa exporten till andra stora marknader.

Annons

I genomsnitt växte USA:s export till Kina med 8 procent årligen under de senaste 10 åren, trots den blygsamma nedgången under de senaste två åren jämfört med 2014. USA:s tjänsteexport till Kina växte snabbare än alla andra stora handelspartner, med i genomsnitt nästan 19 procent per år under det senaste decenniet. "Enligt min mening hjälper tullarna inte riktigt med målet att lugna amerikansk tillverkning. Tullarna på tillverkning kommer förmodligen att vara negativa, tillade han. Tullar hjälper inte heller den globala ekonomin. Jag är särskilt bekymrad över tillväxtmarknader. Det finns redan mycket stress i valutor, i Sydafrika, Turkiet, Argentina och andra tillväxtmarknadsländer. Alla dessa länder är viktiga.

Enligt 2018 års medlemsundersökning som släpptes av USCBC i september är Kina fortfarande en viktig marknad för amerikanska företag. De flesta amerikanska företag investerar i Kina för att komma åt och konkurrera om kinesiska kunder, och Kina är fortfarande en av de högsta prioriterade marknaderna för 90 procent av amerikanska företag. De flesta planerar att behålla eller investera i Kina nästa år. "Amerikanska företag investerade i Kina på lång sikt, och de företagen har en andel i den bilaterala relationen, och vi vill växa våra verksamheter. Men det blir mycket svårare med tullar på båda sidor.

Nu påverkas alla företag på olika sätt”, sa Allen, i hopp om att den robusta förhandlingen kommer att äga rum och att hitta lösningar om marknadstillträde, skydd av immateriella rättigheter och tekniköverföring som USA:s regering hävdade. "Dessa tariffer kan inte vara för evigt, och vi måste lösa situationen snabbt", sa Allen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend