Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Kommentar: Amerikanska regler är verkligen #AmericaRules

DELA MED SIG:

publicerade

on

I den här världen ser vissa människor bara det de vill se, och andra bara betonar det de vill betona. De använder till och med sin makt för att tvinga andra att acceptera deras åsikter, skriver China People's Daily Overseas Edition.

USA stämplar Kina med "orättvis handel", "stöld av immateriell egendom" och andra taggar, och försöker skapa hype genom mediarapporter. Men vad USA fans upp är inte sant.

I vitboken Fakta och Kinas ståndpunkt om handelsfriktion mellan Kina och USA släpptes den 24 september har Kina avslöjat USA:s missförstånd.

USA pekar ut obalansen i handeln med varor och skyller på Kina för obalansen. Den ser inte att obalansen har utvecklats över tiden, och blundade till och med det faktum att USA hade ett överskott i sin handel med Kina från 1980-talet till början av 1990-talet.

USA uppmärksammade inte heller sina brister i den ekonomiska strukturen, vilket kan manifesteras av att USA hade handelsunderskott med 102 länder 2017, och Kinas handelsunderskott med USA ligger främst i kapital- och teknikintensiva produkter .

Dessutom bidrog 59 % av Kinas handelsöverskott med USA av utlandsinvesterade företag i Kina 2017, och Kina har i stor utsträckning tagit över handelsöverskotten från Japan, Republiken Korea (ROK) och andra öster asiatiska ekonomier med USA. Ändå hemsökt av det kalla krigets mentalitet, inför USA strikta exportkontroller av Kina, vilket begränsar potentialen för fördelaktig amerikansk export.

Den klagar över att den "ojämlika" öppenheten på marknaderna har lett till "orättvis" handel, men blundar för det faktum att den så kallade "rättvisa handeln" är baserad på "Amerika först", eller skyddet av USA:s egna intressen . Även om vi följer USA:s absoluta ömsesidighetslogik är orättvisa och icke-ömsesidiga metoder mer än vanliga i USA.

Annons

Till exempel är Kinas tullar på jordnötter i skalet, mejeriprodukter och lastbilar 15 %, 12 % respektive 15-25 %, medan Världshandelsorganisationens (WTO) tullsiffror visar att USA:s tullar är 163.8 %, 16 % och 25 %, allt högre än Kina.

USA betecknar orättvist tekniköverföringen under samarbetet mellan Kina och utvecklade länder som påtvingad tekniköverföring, utan att inse att etablering av partnerskap med kinesiska företag är ett frivilligt beteende som initierats av företag i utvecklade länder som vill maximera sina intressen.

Dessutom ignorerar den amerikanska sidan att amerikanska företag i Kina under åren har tjänat vackra vinster genom tekniköverföring och licensiering. De är den största mottagaren av tekniskt samarbete.

Sedan 2000 har de totala utgifterna för forskning och utveckling (FoU) i Kina registrerat en genomsnittlig årlig tillväxttakt på nära 20 %. Under 2017 spenderade Kina 1.76 biljoner yuan i FoU, näst efter USA.

Kinas enorma ansträngningar och prestationer när det gäller skydd av immateriella rättigheter ignoreras också totalt av USA som slår dövörat till det faktum att fler mål om immateriella rättigheter, särskilt patentärenden, prövas i Kina än i något annat land och domperioden för utlandsrelaterade immaterialrättsfall i Kina är bland de kortaste i världen.

Kina betalade 7.96 miljarder dollar i licensavgifter till USA 2016. Kinas betalning av licensavgifter och royalties för användningen av utländsk teknologi har noterat en fyrfaldig ökning under det senaste decenniet och nådde 28.6 miljarder dollar 2017 och rankades fyra i världen.

Dessutom förvrängs den kinesiska regeringens uppmuntran till kinesiskt företag att bli global av USA som ett statligt försök att skaffa avancerad teknologi genom kommersiell sammanslagning och förvärv. Från 2005 till 2017 var det dock endast 17 av 232 direktinvesteringar från Kina som gällde högteknologi, medan andra huvudsakligen var inom fastigheter, finans och tjänster.

Washingtons attack mot Kinas subventionspolitik visar dess okunnighet om det faktum att subventioner används i stor utsträckning av många länder och regioner, inklusive USA självt. Visst, USA blundar också för Kinas samvetsgranna efterlevnad av WTO:s regler och dess ansträngningar att driva på med reformer för att säkerställa att den inhemska politiken efterlevs.

Är USA långsam på det, eller selektivt blind? När USA står inför problem, reflekterar inte över sig själv. Istället tillskriver den helt enkelt handelsproblemen till Kina, eftersom det senare är dess största källa till handelsunderskott.

Vad USA har berättat för världen genom sin okunnighet är att amerikanska regler faktiskt är självcentrerade och orimliga.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend