Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#OpenDialogFoundation – Öppen för affärer...särskilt om du är en miljardärsbedragare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Varje utredning av Open Dialog Foundation kommer att behöva fokusera på dess kopplingar till allvarliga ekonomiska brott i Moldavien och Kazakstan, säger kritiker av människorättsorganisationen, skriver James Hipwell.

När den rumänska parlamentsledamoten Andi Cristea (avbildad) efterlyste en utredning om finansieringen av den kontroversiella tankesmedjan Open Dialog Foundation (ODF) denna månad, han gjorde det med vetskap om att organisationenzation har frågor att besvara om sin relation med de ökända bedragarna Veaceaslav Platon och Mukhtar Ablyazov.

Cristea, som valdes in i Europaparlamentet 2014 på uppdrag av PSD, Rumäniens socialdemokratiska parti, och är vice ordförande i Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor, anser att ODF inte är något annat än en "image-tvätt"-tjänst för högprofilerade kriminella.

Han berättade EU-Reporter: "Med tanke på ODF:s ansträngningar att försvara en eller flera kontroversiella karaktärer, anser jag att betydande resurser behövs för att i Bryssel undersöka transparensen av ODF:s finansiering och korrekt registrering av lobbyverksamhet i det offentliga registret."

ODF, som har ett kontor i Bryssel, leds av Lyudmyla Kozlovska, en politisk aktivist som deporterades från Europeiska unionen förra månaden efter ingripande från den polska regeringen. Hon greps den 13 augusti efter att ha flugit till Bryssel, men skickades sedan tillbaka till Ukraina dagen efter.

Polens byrå för inre säkerhet avslöjade att Kozlovska deporterades på grund av "allvarliga tvivel angående finansieringen av Open Dialog Foundation. Ms Kozlovska är igång".

"Som ett resultat har Kozlovska förbjudits att komma in på Polens och EU:s territorium”, skrev byrån i ett uttalande.

Annons

Kozlovskas anhängare säger att utvisningen är politiskt motiverad och pekar på det faktum att hon och hennes polska make, Bartosz Kramek, hade kritiserat regeringen för vad de ser som dess ansträngningar att undergräva landets demokrati.

Nu tillbaka i Ukraina är Kozlovska helt avskuren från sitt liv på andra sidan gränsen, inklusive sin familj och man. Det har dock inte hindrat henne från att beviljas ett tillfälligt visum av den tyska regeringen så att hon kunde ta upp en debatt i förbundsdagen tidigare denna månad.

Kozlovska säger att hennes utvisning inte kom som en fullständig överraskning.

Hon berättade Washington Post hon har genomlevt mer än ett år av trakasserier från den polska regeringen efter att hennes man postat ett uttalande på Facebook där hon kritiserade den demokratiska återställningen i Polen och uppmanade till civil olydnad.

Hans kommentar, som blev viral, uppmanade till utebliven skatt, massdemonstrationer och strejker, skapandet av tältstäder med immunitet för deputerade från oppositionen och blockering av politikers lokaler.

Men om Kozlovskas uppmärksammade utvisning har gjort något så har det kastat ljus på Open Dialog Foundation och hur den finansieras.

Även om det har rapporterats att miljardärsfinansmannen och den noterade Putin-kritikern George Soros har donerat pengar till tankesmedjan, finns det nu verkliga farhågor i Bryssel för att ODF är lite mer än ett språkrör för brottslingar som är beredda att fylla dess kassa.

Det verkar finnas bevis som kopplar ODF till flera ökända brottslingar. Den har kampanjat för den moldaviske bedragaren Veaceaslav Platon, hans familjemedlemmar och några av hans viktigaste medarbetare.

ODF publicerade först ett meddelande om Platons fall i oktober 2016, två månader efter att han utlämnades från Ukraina till Moldavien. Den har högljutt försvarat Platon och har organiserat konferenser och besök vid europeiska institutioner. Dessa händelser utformades som diskussioner om nedtrappningen av demokratiseringsprocessen i Moldavien och korruptionen av rättssystemet i landet.

Till exempel talade Platons advokat, Ana Ursachi, en nyckelkontakt till Kozlovskas, i april 2017 vid Europarådets parlamentariska församling (PACE) som en del av ett evenemang med titeln "Interpols röda meddelanden: Hur man implementerar rekommendationerna från Pace Legal". Kommittén” som var värd för ODF och den tyske politikern Bernd Fabritius.

I april 2017 dömde en moldavisk domstol Platon till 18 års fängelse för penningtvätt och bedrägeri kopplat till försvinnandet av 1 miljard dollar från Moldaviens banksystem.

Skandalen beskrevs av tidningar i Moldavien som "århundradets stöld" och såg motsvarigheten till en åttondel av den fattiga före detta sovjetrepublikens bruttonationalprodukt stulen från tre av dess största banker mellan 2012-2014.

Domstolen fann Platon skyldig till att ha förskingrat en del av pengarna som försvann – cirka 800 miljoner lei (42 miljoner USD) – från långivaren Banca de Economii, som därefter gick i konkurs.

Platon, som fortfarande vidhåller sin oskuld, sa att han var offer för en "häxjakt" och en "politisk uppvisningsrättegång", en uppfattning som ODF har främjat.

Cristea tror också att kopplingar mellan en annan dömd bedragare, den kazakiske oligarken Mukhtar Ablyazov, och ODF behöver utredas.

"Jag har uppmärksammat de senaste diskussionerna i Republiken Moldavien om kopplingarna mellan ODF och representanter för oppositionspartierna [i Moldavien], såväl som kopplingarna mellan stiftelsen och Mukhtar Ablyazov", sa Cristea.

"Den senare är verkligen en kontroversiell figur, och den bildtvättningsoperation som stiftelsen ledde för Ablyazov är ingen hemlighet för tjänstemän i Bryssel.”

Open Dialogue Foundation har lobbat till stöd för Ablyazov i flera år nu och hävdar att han är en politisk flykting. 2012 dömdes Ablyazov till 22 månaders fängelse av den brittiska högsta domstolen för "allvarligt" och "fräckt" förakt av domstolen när han försökte dölja tillgångar på över 34 miljoner pund från borgenärer, som hävdar att han stal miljarder pund från BTA , den kazakiska bank han var ordförande mellan 2005 och 2009. Han flydde till Frankrike innan fängelsestraffet kunde börja.

BTA ägs nu av den kazakiska regeringen, som hävdar att han under sin tid som ordförande sörjde in mer än 5 miljarder dollar genom ett nätverk av företag som han ägde. Han förnekar anklagelserna om förskingring och hävdar att de är politiskt motiverade. Återigen är det en åsikt som ODF mer än gärna har ställt sig bakom.

Trots att han är efterlyst i flera länder har Ablyazov dykt upp personligen vid olika evenemang som organiserats av ODF, inklusive den som den var värd för tillsammans med Bernd Fabritius, en medlem av det tyska parlamentet mellan 2013 och 2017.

Andi Cristea säger att en av utredningslinjerna i varje utredning måste fokusera på kopplingarna mellan Ablyazov och Moldavien som för närvarande "inte är tydliga för mig."

”När det gäller finansiering publicerar Stiftelsen Öppen Dialog årligen rapporter om sina finansieringskällor, enligt gällande bestämmelser. Om dessa rapporter inte är i linje med verkligheten kommer det att få juridiska konsekvenser för stiftelsen såväl som konsekvenser för dess image och trovärdighet.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend