Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Bortom retoriken förbereder Storbritannien och EU för att gå vidare med #Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

“Unworkable”, “unacceptable”, “impasse” – the words used to describe Brexit talks between Britain and the European Union do little to temper concerns that the two are heading for a chaotic divorce, skriva gabriela Baczynska och Elizabeth Piper.

Men bakom kulisserna förbereder båda sidor eftergifter som en del av vad en brittisk tjänsteman kallade "en konstruktiv dialog" som ändå skulle kunna leda till en överenskommelse.

Officials and sources on both sides say there is a clear will to try to overcome the obstacles to winning a withdrawal deal and agreeing a framework for future ties – a deal on the Northern Ireland border and EU-UK trade.

EU kommer att börja skriva sitt erbjudande om framtida handelsförbindelser, vilket Storbritannien har tryckt på efter att ha känt att premiärminister Theresa May blev avvisad vid samtal i Österrike förra månaden.

Den officiella agendan för blockets verkställande kommission, publicerad tisdagen (2 oktober), visar att den kommer att diskutera en "översikt över ett nytt partnerskap med Storbritannien" den 10 oktober.

Storbritannien har lovat att lägga fram ett nytt förslag för att låsa upp en konflikt om att förhindra återkomsten av gränskontroller mellan den brittiska provinsen Nordirland och EU-medlemmen Irland, möjligen genom att kompromissa om regulatoriska kontroller av varor i utbyte mot att Bryssel anammar användningen av tekniska lösningar för tullkontroller.

Med bara sex månader kvar innan Storbritannien lämnar blocket har otydligheten över skilsmässan skrämt marknader som är rädda för en avtalslös Brexit, som båda sidor säger att de arbetar för att undvika.

På onsdagen (3 oktober) höll May ett tal för att avsluta en krånglig årlig konferens för sitt konservativa parti, där brexitrebeller har gjort mycket för att undergräva hennes hållning att upprätthålla nära förbindelser med EU.

Annons

I torsdags (4 oktober) var Irlands premiärminister Leo Varadkar i Bryssel för samtal med EU:s brexitförhandlare Michel Barnier.

Senior diplomater i Bryssel har kallats till ett Brexit-möte på fredag ​​och Barnier kommer kort därefter att presentera ett första utkast till blockets handelsförslag, som EU hoppas ska uppvakta Storbritannien till kompromisser.

Inga nya datum har bekräftats för nästa förhandlingsrunda mellan Barnier och den brittiske brexitministern Dominic Raab, men flera EU-diplomater sa att de förväntade sig att de skulle äga rum i Bryssel nästa vecka.

De återstående 27 EU-staterna ska stå värd för ett toppmöte den 17-18 november för att skriva under på eventuella avtal med Storbritannien. Annars kommer de att byta till beredskapsläge för att förbereda sig för en avtalslös Brexit där Storbritannien lämnar nästa mars utan några avtal på plats för att mildra den ekonomiska chocken.

Brittiska tjänstemän har signalerat att nya idéer kommer att komma. Ett fokus kommer att vara försök att komma överens om tullarrangemang på ön Irland för att förhindra uppkomsten av en "hård gräns", som föranledde sekteristisk konflikt i det förflutna.

Raab sa vid den konservativa konferensen att han välkomnade Barniers förslag att teknik skulle kunna användas för att hjälpa till att lösa problemet, efter att London sagt att de inte kunde acceptera blockets förslag om att Nordirland effektivt ska stanna i EU:s tullunion.

Han sa också att Storbritannien tittade på hur regulatoriska kontroller av vissa varor kan användas som en del av en lösning för att driva samtalen framåt.

Nordirlands demokratiska unionistparti, vars stöd May är beroende av att regera, sa snabbt att det inte skulle acceptera andra regler än resten av Storbritannien efter Brexit.

Bryssel avfärdade en fix som föreslogs av London i juni. EU-diplomater betonade att de ännu inte har sett den nya brittiska planen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend