Anslut dig till vårt nätverk!

Bosnien och Hercegovina

#Dodik - # Bosnien-Hercegovina är 'dömd att bli misslyckad stat' om Dayton ignoreras

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledaren för Bosniens serbiska befolkning, Milorad Dodik (bilden), är på väg in i de sista timmarna av en bittert utkämpad valkampanj som försvarar Dayton-avtalet och anklagar andra för att ignorera det, skriver Martin Banks.

Det är 20 år sedan överenskommelsen nåddes i Dayton, Ohio för att få ett slut på en konflikt som kostade omkring 100,000 XNUMX liv.

Avtalet, som nåddes den 21 november 1995 av presidenterna i Bosnien, Kroatien och Serbien, var en komplex kompromiss och skapade en enad federal stat i Bosnien och Hercegovina.

Vissa politiska partiers motstånd mot Dayton är fortfarande ett av de allvarligaste hindren för utvecklingen av Bosnien och Dodik uppmanar garanterna för Daytonavtalet – EU, USA och Ryssland – att genomdriva dess bestämmelser.

Dodiks kommentarer och hänvisning till överenskommelsen kommer på tröskeln till söndagens nationella president- och parlamentsval i Bosnien.

Han har kämpat för ökat självstyre medan den bosnienkroatiske ledaren Dragan Covic har krävt skapandet av en separat kroatisk region.

Kampanjen har varit översvämmad av den sorts splittrande etniska retorik som hjälpte till att utlösa Bosniens krig 1992-95, vilket väckte tvivel om landet kommer att kunna fortsätta en väg mot EU- och NATO-medlemskap efter omröstningen.

Annons

Dodik, president för Republika Srpska, den serbiska halvan av Bosnien-Hercegovina, driver en kampanj för att bli en av de tre medlemmarna i det kollektiva presidentskapet som föreskrivs i Daytonavtalet.

Under de senaste veckorna har han överraskat observatörer genom att avstå från tal om utträde och istället uppmanat garanterna för Daytonavtalet - de stora västmakterna plus Ryssland - att genomdriva dess bestämmelser. Han säger att Bosnien-Hercegovina är "dömt att bli en misslyckad stat" om Dayton ignoreras.

På fredagen (5 oktober) sa en källa från EU-kommissionen till denna webbplats: "Fortsatt instabilitet i Bosnien är det sista någon vill för tillfället och bidrar till ökande frågor om framtiden för regionen västra Balkan."

Distraherad av Brexit och av interna splittringar när det gäller rättsliga förändringar i Ungern och Polen, anses Europeiska unionen osannolikt vilja uppfylla löften som gavs efter Jugoslaviens upplösning om att erkänna alla dess delar som EU-medlemmar.

Dodik säger att han är för ett EU-medlemskap men ser det som osannolikt under rådande omständigheter. Han tror också att han är måltavla av vissa i den västliga alliansen på grund av hans motstånd mot Bosnien-Hercegovinas deltagande i Nato.

I januari 2017 sanktionerade det amerikanska finansdepartementet Dodik och anklagade honom för att "aktivt hindra Daytonöverenskommelsen".

Han har sedan avfärdat flytten som ett politiskt motiverat "hugg i ryggen" av tjänstemän som, han påpekar, hade utsetts av det avgående Obama Vita huset. Han säger att han förväntar sig att Trump-administrationen ska "rätta till misstaget" och ta bort honom från sanktionslistan inom en snar framtid.

I e-postade svar på en rad frågor som ställdes till honom, sa Dodik till den här webbplatsen: "Daytonöverenskommelsen krävde vad som kallas konsociationalism. Detta innebar att krigets tre kontradiktoriska fraktioner skulle dela landet, utan att någon av de tre hade befäl. Detta är inte vad som har hänt. Istället har internationella byråkrater, genom den höge representantens kansli, befälet, och de stöder ofelbart den bosniakiska fraktionen.”

Han hävdar att Dayton efterlyste en mycket decentraliserad struktur med den största delen av den styrande makten delegerad till de två beståndsdelarna - hans serbiska republik å ena sidan och Federationen Bosnien och Hercegovina å andra sidan.

Var och en av de ingående enheterna har sin egen konstitution och system för styrning, sade han.

Den nationella Bosnien-Hercegovinas regering var alltid tänkt att vara en lättviktskomponent, säger han, men har istället ökat från bara 3,000 2000 anställda år 23,000 till mer än XNUMX XNUMX för närvarande.

Dodik citerar ord från Daytons chefsarkitekt, den avlidne amerikanske diplomaten Richard Holbrooke, till stöd för sina åsikter. Holbrooke och han var oense i ett antal frågor, säger han, men mot slutet av sitt liv skrev Holbrooke: "Bosnien är en federal stat. Den bör organiseras som en federal stat.

"En enhetlig regering kan inte existera, eftersom landet skulle hamna i konflikt igen. Det är anledningen till att Dayton-fredsavtalet förmodligen är det mest framgångsrika fredsavtalet i världen på senare tid, eftersom det erkände verkligheten.”

Dodik anklagar den höga representantens kansli för att agera som ombud på uppdrag av den bosniska gemenskapen.

"Den höge representanten har inga verkställande befogenheter, men han och hans kontor inför lagar, förskjuter demokratiskt valda tjänstemän och blandar sig i de konstitutionellt stödda myndigheterna", säger han. "Han blandade sig till och med i konstitutionerna för de konstituerande enheterna utan några juridiska skäl. Sådan interventionism har inte bidragit till stabilitet, försoning och ömsesidigt förtroende.”

Utsedd av en multinationell styrgrupp agerar den höga representanten som en icke vald kolonialguvernör, säger han. Dodik tror att om inte rollen som den höge representantens kontor dras ner radikalt, kommer de styrande institutionerna i båda delarna av Bosnien-Hercegovina att förbli underutvecklade.

"Detta leder till oenighet och instabilitet, precis vad Dayton-formeln var avsedd att förhindra," säger Dodik. "Jag vill ha fred. Vi vill alla ha fred. Men den nuvarande situationen kan leda oss tillbaka till krig.”

Doug Henderson, Storbritanniens tidigare försvarsminister, håller med Dodik. Han sa: "Att implementera Daytonavtalet är ett första steg mot att samexistera i vårt alltmer sammanlänkade världssamhälle. På Balkan kommer stabilitet att kräva en koppling till Europeiska unionen. Först då kan ekonomiska framsteg och säkerhet garanteras.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend