Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU-finansierad forskare bland #NobelPrize vinnare i fysik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Nobelpriset i fysik för 2018 har tilldelats ena hälften till Arthur Ashkin och den andra hälften gemensamt till Gérard Mourou och Donna Strickland för deras banbrytande arbete inom laserfysik. 1985 har Gérard Mourou och Donna Strickland banat väg mot de kortaste och mest intensiva laserpulserna som någonsin skapats av mänskligheten. Sådana högintensiva lasrar används idag för både industriella och medicinska tillämpningar, inklusive de miljontals årliga korrigerande ögonoperationer. Carlos Moedas, kommissionsledamot för forskning, vetenskap och innovation, sa: "Jag gratulerar varmt Arthur Ashkin, Gérard Mourou och Donna Strickland till deras prestationer. Jag är stolt över att kunna säga att EU-finansiering har stöttat en av årets Nobelpristagare för att hjälpa till att fullända laserfysik. Deras upptäckter kommer att hjälpa oss alla att hålla oss i framkanten av vetenskapliga gränser.” Gérard Mourou har senare i sin karriär fått EU-medel under det tidigare forsknings- och innovationsprogrammet. Pionjären inom ultrasnabba lasrar fick stöd från 2012 till 2015 med 500,000 XNUMX € för det ambitiösa internationella projektet ICAN (International Coherent Amplification Network) som förenar laser- och högenergifysik. Målet med projektet var utvecklingen av ett nytt lasersystem bestående av tusentals fiberlasrar. Ett sådant system kan omvandla kärnavfall, som idag kan "överleva" i tusentals år, till material med mycket kortare livslängd, vilket i slutändan kan lindra problemet med kärnavfallshantering. Mourou var också initiativtagare och samordnare av Extreme Light Infrastructure (ELI), som är en del av Europeiska ESFRI Road Map. Mer information finns i a nyhet och pressmeddelande av Kungliga Vetenskapsakademien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend