Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Rumäniens premiärminister: CVM-rapporter ignorerar tjänsteprotokoll och underrättelser om mänskliga rättigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Romanian prime minister Viorica Dancila criticized the European Commission’s Cooperation and Verification Mechanism (CVM) reports during her speech at the debate in the European Parliament plenary session on Wednesday, October 3, which focused on the latest reform of Romania’s judicial system – writes James Wilson.

Dancila frågade Europeiska kommissionen att förklara varför CVM-rapporterna inte tar itu med protokollen mellan underrättelsetjänsten och rättsinstitutionerna och brott mot de mänskliga rättigheterna i Rumänien. Den rumänska premiärministern fortsatte med att tillägga att "miljoner romare" övervakades av de hemliga tjänsterna som grundades på dessa protokoll under paraplyet i kampen mot korruption.

Dancila sa i sitt tal: ”Jag börjar med en väsentlig fråga: För vem vill vi bygga ett hållbart rättssystem i Rumänien? För CVM? För domarna? För politiker? Uppenbarligen inte! Vi måste göra en rättvis rättvisa för medborgarna! ”

Hon fortsatte med att förklara att det bara är rättvist att fråga hur CVM försvarade medborgarnas rättigheter och hävdar att dessa rapporter misslyckades med att tala om "de hemliga protokollen mellan underrättelsetjänsten och rättsinstitutionerna". Hon förklarade också de domstolsbeslut som visade hur bevis har förfalskats eller hur vittnen hade utpressats för att vittna.

Hon tillade: "Det finns inget om dessa saker i CVM-rapporterna. Detta innebär att denna mekanism har missat sitt syfte för vilket den skapades. Och jag kräver officiellt att få veta vilka som skrev CVM-rapporterna, som lämnade uppgifterna och utelämnade dem oavsiktligt eller i ond tro, dessa otänkbara realiteter i Europeiska unionen ", säger Viorica Dancila.

Den rumänska premiärministern tillade också att de nya rättvisa lagarna i Rumänien, som upprepade gånger har kritiserats, ger domare sitt oberoende igen, eftersom politiska beslutsfattare inte längre ingriper vid utnämning och återkallande av domare.

Annons

"Idag informerade jag er alla om missbruket i Rumänien. Från och med nu kan dessa saker inte längre ignoreras. "

Den rumänska premiärministern hänvisade också till antiregeringsprotesten i Rumänien den 10 augusti och gendarmarnas kontroversiella brutala ingripande och sade att Gendarmeries ingripande hände vid ett obehörigt möte och riktade sig mot våldsamma demonstranter som försökte ockupera regeringsbyggnaden. Hon hävdar att det inte är rättvist att anklaga den rumänska gendarmeriet för deras ingripande och förklarar att de bara uppförde sig som deras motsvarigheter i Belgien, Frankrike, Spanien, Tyskland eller Storbritannien.

"I slutändan frågar jag dig detta: förbjud inte Rumänien vad som är tillåtet i andra stater i unionen och låt inte saker som är oacceptabla i andra medlemsstater hända i Rumänien! Vi vill vara din partner, men vi vill att du ska vara din lika partner, säger Dancila i slutet av sitt tal.

Frans Timmermans, den första vicepresidenten för Europeiska kommissionen, talade också i debatten och uppmanade de rumänska myndigheterna att inleda en undersökning om underrättelsetjänstens protokoll med andra rättsinstitutioner.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend