Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Unrwa - Parlamentsledamöterna debatterar USA: s beslut att minska finansieringen av FN-byrån för palestinska flyktingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Foto av EU-ECHO på Flickr CC/BY/NC/ND USA:s beslut att minska anslagen till Unrwa debatterades av parlamentsledamöter den 2 oktober. Foto av EU-ECHO på Flickr CC/BY/NC/ND 

USA:s senaste beslut att avsluta all finansiering till Unrwa, FN:s organ för palestinska flyktingar, fördömdes allmänt i en debatt i parlamentet förra veckan.

Förenta staterna beskrev det som "oåterkalleligt bristfälligt", och meddelade den 31 augusti att det skulle avsluta all finansiering till Unrwa, FN:s organ för palestinska flyktingar. Under plenardebatten sa EU-kommissionär Johannes Hahn: "Utan Unrwa och utsikterna till en tvåstatslösning skulle det bara bli kaos och våld för både det israeliska och palestinska folket."

Unrwa, som grundades 1949 för att ta hand om palestinier som fördrivits av det arabisk-israeliska kriget, tillhandahåller viktiga tjänster för cirka fem miljoner palestinska flyktingar i Gaza, Västbanken, Jordanien, Libanon och Syrien.

Det amerikanska beslutet fördömdes brett av parlamentsledamöterna. GUE/NGL-ledamot och ordförande för parlamentets palestinska delegation Neoklis Sylikiotis sa: "Det finns fem miljoner flyktingar som nu lider på grund av USA:s nedskärningar. XNUMX procent av befolkningen i Gaza är helt beroende av Unrwa-stöd.”

EPP-ledamot José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra sa: "Detta påverkar mer än 5.5 miljoner män, kvinnor och barn som vi inte bara kan ignorera."

"Stark, pålitlig och förutsägbar"

Under plenardebatten sa kommissionsledamot Hahn att EU skulle fortsätta att vara "starka, pålitliga och förutsägbara anhängare av byrån". Han hänvisade till 40 miljoner euro i ytterligare EU-finansiering för Unrwa tillkännagavs vid FN:s generalförsamling den 27 september. EU och dess medlemsländer står redan för nästan hälften av byråns budget och EU:s totala bidrag uppgår till cirka 1.2 miljarder euro under de senaste tre åren.

Annons
Vad är Unrwa? 
  • Efter den arabisk-israeliska konflikten 1948 inrättades FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar av FN:s generalförsamling  
  • I avsaknad av en lösning på det palestinska flyktingproblemet har generalförsamlingen upprepade gånger förnyat Unrwas mandat 
  • När byrån startade sin verksamhet 1950 svarade den på behoven hos cirka 750,000 XNUMX palestinska flyktingar. Idag är cirka fem miljoner palestinska flyktingar berättigade till Unrwa-tjänster 
  • Varje dag får cirka 500,000 702 barn utbildning i XNUMX Unrwa-skolor 
  • Varje år hanterar Unrwa medicinsk personal mer än nio miljoner patientbesök 

"Den som begravde tvåstatslösningen"

ALDE MEP Hilde Vautmans frågade om Donald Trump skulle "gå till historien som den som begravde tvåstatslösningen" och sa att "det är centralt för den palestinska statens framtid att vi fortsätter att stödja Unrwa".

S&D-medlem elena Valenciano sade att USA:s beslut skulle sluta skapa mer hat och mer missnöje: "Det försöker göra en tvåstatslösning omöjlig och se till att unga palestinier känner sig mer och mer övergivna."

Rosa D'Amato (EFDD) sa: "Det har funnits europeiskt stöd till fyra generationer palestinska flyktingar. I Unrwas styrning finns det säkert utrymme för förbättringar, men jag tror att de amerikanska nedskärningarna är allt annat än produktiva när det gäller fred i Mellanöstern.”

På gröna / EFA: s vägnar, Margrete Auken talade om Unrwas "fantastiska arbete". Med hänvisning till "Israels systematiska utmaning av internationell rätt" frågade vice ordföranden för parlamentets palestinska delegation: "Vad är EU:s svar? Några oroliga mumlande och några extra euro.”

"En stor möjlighet"

ECR-ledamot Bastiaan Belder, vice ordförande för parlamentets Israel-delegation, ansåg dock att USA:s beslut ger "det internationella samfundet en stor möjlighet att förändra och införa nya rationella kriterier för palestinska flyktingar". Han talade om Unrwas "stora underskott" och uppmanade EU att "stödja Washington i dess väckarklocka till den palestinska ledningen".

Tyska ENF-ledamoten Marcus Pretzell sa: "Det är en absolut skandal att den tyska regeringen har erbjudit sig att ersätta en stor del av USA:s finansiering till Unrwa. Vi borde stänga denna institution och avbryta alla dess resurser.”

I en resolution antagen av parlamentsledamöterna den 8 februari 2018, applåderade parlamentet Unrwa för dess "extraordinära insatser" och uttryckte oro över att varje minskning eller förseningar av finansieringen skulle kunna resultera i "skadliga effekter på tillgången till akut livsmedelsbistånd för 1.7 miljoner palestinska flyktingar och primärvård för tre miljoner, och på tillgången till utbildning för mer än 500,000 XNUMX palestinska barn”.

Klicka här för mer information om parlamentets roll i fredsprocessen i Mellanöstern.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend