#AEuropeThatProtects - Kommissionen kräver avgörande åtgärder för säkerhetsprioriteringar

| Oktober 12, 2018

Europeiska kommissionen rapporterar om de framsteg som gjorts mot en effektiv och verklig säkerhetsunion, och uppmanar Europaparlamentet och rådet att snarast slutföra sitt arbete med prioriterade säkerhetsinitiativ.

För att upprätthålla den positiva fart som EU: s ledare ställde vid det informella mötet i Salzburg beskriver rapporten de säkerhetsinitiativ som kommer att vara avgörande för slutförandet av säkerhetsunionen före det kommande valet till Europaparlamentet i maj 2019. På detta sätt bidrar rapporten till diskussionerna om intern säkerhet under Europeiska rådet på 18-19 oktober.

Migrations-, inrikesministrar och medborgarskapskommissionär Dimitris Avramopoulos (bild) sa: "Våra medborgares säkerhet är och borde vara en prioritet för EU varje dag. Stärka våra yttre gränser, förbättra informationsutbytet och göra alla våra datasystem kompatibla och skydda våra medborgare både online och på plats - det finns ingen tid att slösa. Det är dags för dessa löften att bli verklighet, banar vägen mot en effektiv och äkta säkerhetsunion. "

Säkerhetsunionkommissionär Julian King sade: "Från kemiska vapen som används på våra gator till statssponsorerade cyberattacker, är Europa hotat som aldrig förr, och européerna letar efter oss för att agera. Nu är det dags att köra upp våra ansträngningar för att avsluta vårt arbete med säkerhetsunionen. På terrorism, cyber och cyberaktiverade hot, där online och den verkliga världen kolliderar, och när det gäller att hantera organiserad brottslighet är vi starkare när vi agerar tillsammans. Tiden är kort: EU-institutionerna och våra medlemsstater måste ta ansvar för körning och genomförande av detta viktiga arbete. "

Under de senaste 3-åren har kommissionen vidtagit avgörande åtgärder för att strama säkerhetsreglerna inom EU och vid dess yttre gränser. I hans 2018-statens adress, Meddelade president Juncker ytterligare åtgärder för att skydda européerna - online och offline. Men försök till terrorattacker, användningen av kemiska vapen på en medlemsstats gator och senast den försvunna cyberangreppet på en internationell organisations huvudkontor understryker att Europa än någonsin är ett mål för Europa - och det visar någonsin större betydelse för att förbättra vår kollektiva säkerhet och motståndskraft.

Snabbare arbete med prioriterade säkerhetsfiler

Även om ett antal lagstiftningsförslag från kommissionen nu har godkänts finns det fortfarande många viktiga filer som måste slutföras i brådskande fall före valet till Europaparlamentet i maj 2019. Kommissionen uppmanar därför till påskyndande av detta arbete och en snabb antagande av de utestående filerna, särskilt de som anges i den gemensamma förklaringen och de nya åtgärder som föreslagits av president Juncker i hans 2018-stat i unionen Adress:

  • Skydda européer på nätet: En omfattande uppsättning åtgärder för att öka EU: s cybermotståndskraft och öka cybersäkerhetskapaciteten presenterades i september 2017 och följde upp förra månaden med förslag som särskilt syftade till att skydda valets säkerhet. Med tanke på de senaste fientliga cyberoperationerna är det absolut nödvändigt att alla lagstiftningsförslag slutgiltigt prioriteras. För att se till att internetplattformar inte missbrukas för att sprida terroristinnehåll online, bör Europaparlamentet och rådet godkänna de föreslagna nya reglerna, särskilt skyldigheten att ta bort terroristinnehåll inom en timme, före maj 2019-valet .
  • Samverkan mellan EU: s informationssystem: Att låta EU: s informationssystem för säkerhet, migration och gränshantering fungera tillsammans på ett smartare och effektivare sätt är ett kärnelement i kommissionens ansträngningar att stänga informationsbrister. Framlagt i december 2017 bör förslaget om driftskompatibilitet hos EU: s informationssystem överenskommas av Europaparlamentet och rådet före Europaparlamentets val av 2019. På samma sätt bör uppgraderingarna av olika EU-informationssystem, som det europeiska informationssystemet för brottsregister (ECRIS), Eurodac och visuminformationssystemet (VIS) snabbt slutföras.
  • Bekämpa gränsöverskridande brottslighet: för att hjälpa polis och rättsliga myndigheter att spåra ledningar online och över gränserna, bör kommissionens förslag om elektronisk bevisning avtalas före valet i maj 2019. Kommissionen uppmanar också Europeiska rådet tillsammans med Europaparlamentet att utöka den europeiska åklagarmyndighetens (EPPO) behörighet att inkludera utredning av gränsöverskridande terrorbrott.
  • Förstärkning av EU: s gränser: EU: s inre säkerhet beror på hur vi hanterar våra yttre gränser, och därför kommer förslagen att stärka Europeiska byrån för gräns- och kustervakt, EU: s regler om återvändande och Europeiska unionens byrå för asyl, tillsammans verktyg för att bättre säkerställa en effektiv förvaltning av de yttre gränserna.

För att stödja medlemsstaternas ansträngningar att öka säkerheten inom EU har kommissionen avsatt € 70 miljoner inom ramen för den interna säkerhetsfonden för 2018-2019 för riktade säkerhetsfinansiering, bland annat: motverkande av radikalisering (€ 5m). bekämpa CBRN-hot, begränsa tillgången till "hemgjorda" sprängämnen och skydda offentliga utrymmen och kritisk infrastruktur (€ 9.5m); och stödja genomförandet av befintliga regler som EU-passagerarbeteckning (€ 1.5m). Detta kommer i tillägg till € 100m tillgängligt under Urban Innovative Actions, inklusive för skydd av offentliga utrymmen (mer information tillgänglig här).

Bakgrund

Säkerhet har varit en politisk prioritering sedan början av Juncker-kommissionens mandat - från president Juncker Politiska riktlinjer av juli 2014 till den senaste State of the Union Adress på 12 September 2018.

På 14 december 2017, Europaparlamentets presidenter, det roterande ordförandeskapet i rådet och Europeiska kommissionen undertecknade en gemensam förklaring om EU: s lagstiftningsprioriteringar för 2018-2019, som betonade den centrala betydelsen av att bättre skydda medborgarnas säkerhet genom att lägga den i centrum för unionens lagstiftningsarbete. Prioritering gjordes för initiativ som syftar till att säkerställa att medlemsstaternas myndigheter vet vilka som korsar den gemensamma EU: s yttre gränsen, att inrätta interoperabla EU-informationssystem för säkerhets-, gräns- och migrationshantering och att stärka instrumenten i kampen mot terrorism och mot pengar tvättning.

De Europeiska agendan för säkerhet vägledar kommissionens arbete på detta område, med huvudaktioner för att säkerställa ett effektivt EU-svar på terrorism och säkerhetshot, inklusive motverkande av radikalisering, ökad cybersäkerhet, minskad finansiering av terrorism och förbättrad informationsutbyte. Sedan antagandet av dagordningen har man gjort betydande framsteg när det gäller genomförandet, vilket banar vägen mot ett effektivt och verkligt säkerhet Union. Denna utveckling återspeglas i kommissionens rapporter som regelbundet offentliggörs.

Mer

Faktablad: Ett Europa som skyddar

Faktablad: Att bygga stark cybersäkerhet i Europa

Kommunikation: 16th Progress Report mot och effektiv och äkta säkerhetsunion

Bilaga: Förteckning över lagstiftningsinitiativ

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen