Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#AEuropeThatProtects – Kommissionen uppmanar till beslutsamma åtgärder för säkerhetsprioriteringar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen rapporterar om de framsteg som gjorts mot en effektiv och verklig säkerhetsunion och uppmanar Europaparlamentet och rådet att snarast slutföra sitt arbete med prioriterade säkerhetsinitiativ.

För att upprätthålla det positiva momentum som EU-ledarna satte vid det informella mötet i Salzburg, skisserar rapporten de säkerhetsinitiativ som kommer att vara avgörande för fullbordandet av säkerhetsunionen inför det kommande valet till Europaparlamentet i maj 2019. På så sätt kommer rapporten att är ett bidrag till diskussionerna om inre säkerhet under Europeiska rådet den 18-19 oktober.

Migrations-, inrikes- och medborgarskapskommissionär Dimitris Avramopoulos (bilden) sa: "Våra medborgares säkerhet är och bör förbli en prioritet för EU varje dag. Att stärka våra yttre gränser, förbättra informationsutbytet och göra alla våra datasystem driftskompatibla och skydda våra medborgare online såväl som på plats - det finns ingen tid att slösa. Det är dags att dessa löften omvandlas till verklighet, vilket banar väg mot en effektiv och genuin säkerhetsunion."  

Säkerhetsunionens kommissionär Julian King sa: "Från kemiska vapen som används på våra gator till statligt sponsrade cyberattacker, Europa är hotat som aldrig förr, och européer ser till att vi ska agera. Nu är det dags att öka våra ansträngningar för att avsluta vårt arbete med säkerhetsunionen. Om terrorism, cyber- och cyberbaserade hot, där online och den verkliga världen kolliderar, och när det gäller att bekämpa organiserad brottslighet är vi starkare när vi agerar tillsammans. Tiden är knapp: EU-institutionerna och våra medlemsländer måste ta ansvar för att driva leverans och genomförande av detta viktiga arbete."

Under de senaste tre åren har kommissionen vidtagit beslutsamma åtgärder för att skärpa säkerhetsreglerna inom EU och vid dess yttre gränser. I hans 2018-statens adress, tillkännagav president Juncker ytterligare åtgärder för att skydda européer – online och offline. Försök till terrorattacker, användning av kemiska vapen på gatorna i ett medlemsland och nu senast den störda cyberattacken mot en internationell organisations högkvarter understryker dock att Europa mer än någonsin förblir ett mål – och det visar det någonsin större vikt av att stärka vår kollektiva säkerhet och motståndskraft.

Påskynda arbetet med prioriterade säkerhetsfiler

Annons

Även om ett antal lagstiftningsförslag som lagts fram av kommissionen nu har godkänts, finns det fortfarande många viktiga ärenden som måste slutföras som en brådskande fråga före valet till Europaparlamentet i maj 2019. Kommissionen efterlyser därför att detta arbete påskyndas och ett snabbt antagande av de utestående ärendena, särskilt de som identifierats i den gemensamma förklaringen och de nya åtgärder som föreslagits av president Juncker i hans 2018 års tillståndsadress för unionen:

  • Skydda européer online: en omfattande uppsättning åtgärder för att öka EU:s cyberresiliens och öka cybersäkerhetskapaciteten presenterades i september 2017 och följdes upp förra månaden av förslag som specifikt syftar till att skydda säkerheten i våra val. Med tanke på den senaste tidens fientliga cyberoperationer är det absolut nödvändigt att alla lagförslag slutförs som en prioritetsfråga. Dessutom, för att säkerställa att internetplattformar inte missbrukas för att sprida terroristinnehåll online, bör de föreslagna nya reglerna, särskilt skyldigheten att ta bort terroristinnehåll inom en timme, godkännas av Europaparlamentet och rådet före valet i maj 2019 .
  • Interoperabilitet mellan EU:s informationssystem: Att låta EU:s informationssystem för säkerhet, migration och gränsförvaltning samarbeta på ett smartare och effektivare sätt är en central del av kommissionens ansträngningar att täppa till luckor i informationssäkerheten. Förslaget om interoperabilitet mellan EU:s informationssystem, som lades fram i december 2017, bör godkännas av Europaparlamentet och rådet före valet till Europaparlamentet 2019. Likaså uppgraderingarna av olika EU-informationssystem, såsom informationssystemet för europeiska kriminalregister ( ECRIS), Eurodac och viseringsinformationssystemet (VIS) bör snabbt färdigställas.
  • Bekämpning av gränsöverskridande brottslighet: För att hjälpa polis och rättsliga myndigheter att spåra spår på nätet och över gränserna bör kommissionens förslag om elektroniska bevis antas före valet i maj 2019. Kommissionen uppmanar också Europeiska rådet att tillsammans med Europaparlamentet utöka behörigheten för den europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) till att även omfatta utredning av gränsöverskridande terroristbrott.
  • Att stärka EU:s gränser: EU:s inre säkerhet beror på hur vi hanterar våra yttre gränser, och det är därför som förslagen om att förstärka Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, EU:s regler om återvändande och Europeiska unionens asylbyrå, tillsammans, kommer att sörja för de nödvändiga verktyg för att bättre säkerställa en effektiv förvaltning av de yttre gränserna.

För att stödja medlemsländernas ansträngningar för att öka säkerheten inom EU har kommissionen öronmärkt 70 miljoner euro under fonden för intern säkerhet (ISF) för 2018-2019 för riktad säkerhetsfinansiering, inklusive: motverka radikalisering (5 miljoner euro); bekämpa CBRN-hot, begränsa tillgången till "hemgjorda" sprängämnen och skydda offentliga utrymmen och kritisk infrastruktur (9.5 miljoner euro); och stödja genomförandet av befintliga regler såsom EU-passageraruppgifter (1.5 miljoner euro). Detta kommer utöver 100 miljoner euro som gjorts tillgängliga under Urban Innovative Actions, inklusive för skydd av offentliga utrymmen (mer information finns tillgänglig här.).

Bakgrund

Säkerhet har varit en politisk prioritering sedan början av Juncker-kommissionens mandat - från president Juncker Politiska riktlinjer av juli 2014 till den senaste State of the Union Adress den 12 september 2018.

Den 14 december 2017 undertecknade ordförandena för Europaparlamentet, det roterande ordförandeskapet i rådet och Europeiska kommissionen en gemensam förklaring om EU:s lagstiftningsprioriteringar för 2018–2019, som underströk den centrala vikten av att bättre skydda medborgarnas säkerhet genom att placera den i hjärtat av unionens lagstiftningsarbete. Prioritet gavs åt initiativ utformade för att säkerställa att medlemsstaternas myndigheter vet vem som passerar EU:s gemensamma yttre gräns, till att upprätta interoperabla EU-informationssystem för säkerhet, gräns- och migrationshantering och att stärka instrumenten i kampen mot terrorism och mot pengar. tvättning.

Smakämnen Europeiska agendan för säkerhet vägleder kommissionens arbete på detta område och anger de viktigaste åtgärderna för att säkerställa ett effektivt EU-svar på terrorism och säkerhetshot, inklusive att motverka radikalisering, öka cybersäkerheten, minska finansieringen av terrorism och förbättra informationsutbytet. Sedan agendan antogs har betydande framsteg gjorts i genomförandet, vilket banat väg mot en effektiv och verklig säkerhet Union. Dessa framsteg återspeglas i kommissionens rapporter som publiceras regelbundet.

Mer information

Faktablad: Ett Europa som skyddar

Faktablad: Bygger stark cybersäkerhet i Europa

Kommunikation: 16:e lägesrapporten mot en effektiv och äkta säkerhetsunion

Bilaga: Lista över lagstiftningsinitiativ

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend