Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Avtal om att skydda arbetstagare från exponering för #HarmfulSubstances

DELA MED SIG:

publicerade

on

En överenskommelse om nya EU-regler för att bättre skydda arbetstagare från exponering för cancerframkallande och mutagena ämnen slöts av sysselsättningsutskottets ledamöter och rådet.

12 miljoner arbetstagare i EU som potentiellt exponeras för dieselmotoravgaser (DEEE) kommer nu att vara bättre skyddade, eftersom dieselångor och deras motsvarande exponeringsgränsvärde lades till den slutliga affären.

Den andra revideringen av direktivet från 2004 syftar till att ytterligare minska risken för arbetstagare att få cancer, som är den främsta orsaken till arbetsrelaterade dödsfall i EU.

Förhandlarna enades om EU-kommissionens förslag att fastställa gränsvärden för exponering (maximal mängd ämne som tillåts i luften på arbetsplatsen) och/eller hudanteckningar (möjlighet att avsevärt absorbera ämnet genom huden) för fem ytterligare cancerframkallande ämnen:

  • trikloretylen, 4,4-metylendianilin, epiklorhydrin, etylendibromid och etylendiklorid.

Claude Rolin (EPP, BE), föredragande, sade: "Det här avtalet är ett framgångsrikt resultat, eftersom vi lyckades införa ett gränsvärde för dieselmotoravgasutsläpp (DEEE), efter månader av förhandlingar. I Europeiska unionen utsätts mer än 12 miljoner arbetare yrkesmässigt för DEEE. Denna andra revidering av direktivet ger en tydlig signal: att övervaka yrkesmässiga exponeringar för att ständigt övervaka yrkesmässig exponering för fler och mer skadliga ämnen är skadligare för arbetstagare. den vanligaste orsaken till arbetsrelaterad död i EU Det är oacceptabelt att arbetare mister livet när de försöker försörja sig."

Marita Ulvskog (S&D, SE), Ordförande för sysselsättningsutskottet och föredragande för den första omgången av ämnen, tillade: "I en gemensam ansträngning med det österrikiska ordförandeskapet och med tekniskt stöd från kommissionen lyckades vi nå denna pragmatiska överenskommelse, enligt vilken ytterligare 8 cancerframkallande kemikalier kommer att omfattas av direktivet om cancerframkallande ämnen och mutagener, inklusive dieselavgaser. Vi kan vara stolta över detta avtal, som kommer att förhindra mer än 100,000 50 dödsfall orsakade av cancer under de kommande XNUMX åren och är en milstolpe på vägen mot att leverera den europeiska pelaren för sociala rättigheter."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend