Anslut dig till vårt nätverk!

Blindhet

#Blind och #VisuallyImpaired EU-medborgare får lättare tillgång till böcker över EU-gränserna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Böcker, tidskrifter och annat tryckt material är nu lättare tillgängliga i tillgängliga format för alla blinda och synskadade personer och i hela EU. Detta följer ratificering av Marrakech-fördraget av EU, vilket slutfördes den 1 oktober 2018. Som en del av Digital inremarknadsstrategin, the new rules create a mandatory and EU-wide exception to copyright rules. Digital Single Market Vice President Andrus Ansip said: “This Treaty is a real step to improve social inclusion, access to culture and entertainment, of people who are blind, visually impaired, or otherwise print-disabled. They will allow special formats of print material – such as braille or daisy – to be made and disseminated for people with print disabilities.” Digital Economy and Society Commissioner Mariya Gabriel said: “Today marks an important breakthrough for more inclusiveness for blind and visually impaired in the EU. Finally, they not only gain easier access to books and other published works necessary for work or pleasure, but can also exchange them across the EU. Without the prior authorization of rights holders, fast access to more and more diverse content will be guaranteed.” The Marrakesh Treaty itself was adopted at the World Intellectual Property Organisation (WIPO) in 2013. The EU legislation on the Marrakech-fördraget föreslogs av kommissionen som en del som pågående modernisering av EU:s upphovsrättslagstiftning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend