Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Somalia – Stort steg i EU:s stöd till statsbyggande

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU och Somalia undertecknade den 14 oktober ett avtal om att ge 100 miljoner euro till den somaliska budgeten under de kommande 2.5 åren. Dessa fonder kommer att stödja den federala regeringens reformer för att bygga en enad, federal stat. Somalia är på en positiv väg mot stabilitet och tillväxt.

EU:s övergång till budgetstöd är ett tecken på partnerskapet med Somalia för att utveckla ett livskraftigt federalt system och främja en långsiktig återhämtning. Datumet för undertecknandet sammanfaller med ettårsdagen av Somalias värsta terrorattack, som dödade över 500 människor i Mogadishu.

Vid detta tillfälle sa kommissionären för internationellt samarbete och utveckling Neven Mimica: ”Budgetstöd visar EU:s förtroende för somaliska institutioner. Det ger regeringen resurser för att genomföra reformer och bygga en starkare stat som kan leverera grundläggande tjänster till sitt folk. Dessa 100 miljoner euro visar att EU levererar snabbt, några månader efter det somaliska partnerskapsforumet. Det kommer vid en tidpunkt då Afrikas horn går igenom oöverträffade förändringar. Och Somalia kan ta detta momentum för sin egen inhemska transformation."

Finansieringsavtalet är ett paket på 100 miljoner euro tillägnat Somalias stat och motståndskraftsbyggnad, som också kommer att stödja tillgången till grundläggande tjänster. Upp till 92 miljoner euro kommer att gå till den federala regeringen genom budgetstöd. De återstående 8 miljoner euro kommer att stödja kapacitetsuppbyggnad till de federala och delstaternas regeringar och tillsynsinstitutioner. Utbetalningen av medel kommer att sekvenseras och noggrant övervakas genom politisk dialog, regelbunden bedömning av uppnådda framsteg mot indikatorer och särskilda skyddsåtgärder.

Läs hela pressmeddelandet här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend