Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EESC ger Europaparlamentet, kommissionen och rådet nya insatser för att förbättra ekonomisk styrning i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid sin plenarsession i oktober antog EESK ett paket med tre yttranden om EU:s ekonomiska styrning, vilket ger europeiska beslutsfattare ny input till de pågående diskussionerna om en fördjupning av den ekonomiska och monetära unionen (EMU) och nästa övning i den europeiska terminen.

I sina yttranden om EMU stöder kommittén Europeiska kommissionens förslag om att inrätta ett reformstödsprogram (RSP) och en europeisk investeringsstabiliseringsfunktion (EISF) för den nya fleråriga EU-budgeten (2021-2027). RSP och EISF är utformade för att stödja strukturella reformer och offentliga investeringar i medlemsländerna. Tanken att förankra dem i EU:s budget är, enligt EESK:s uppfattning, ett välkommet steg mot att förbättra den ekonomiska integrationen och styrningen på EU-nivå.

I sitt yttrande om RSPEESK rekommenderar att man övervakar de sociala effekterna av strukturreformer som genomförs med stöd av det nya instrumentet och att programmet utvidgas till att omfatta projekt av alleuropeisk betydelse.

Enligt kommitténs uppfattning kommer RSP:s framgång att vara beroende av att finjustera ett antal frågor som förblir öppna: "Definitionen av strukturreformer, förfarandena för utvärdering av dem och därför villkoren för utbetalning av medel måste klargöras ytterligare". sade föredraganden för EESK:s yttrande, Petr Zahradník. Dessutom anser EESK att ett program som ger retroaktiv betalning inte kommer att ge medlemsstaterna tillräckligt med incitament att genomföra stora strukturella reformer på frivillig basis.

Synergier mellan programmen i EU:s budget 2021–2027 och samarbete mellan medlemsstaterna skulle kunna göra finansieringen från RSP mer effektiv, säger EESK. I detta sammanhang efterlyser det utvecklingen av en praktisk handbok för stödmottagarna och till skapandet av en samarbetsplattform för frågor som rör formen och arten av strukturreformer.

Smakämnen EESK:s yttrande om EISF Parlamentet konstaterar att finanskrisen avslöjade medlemsstaternas svårigheter att upprätthålla stabilitet i offentliga investeringar när de stod inför en ekonomisk nedgång. Detta hade spridningseffekter i andra medlemsländer. Den föreslagna EISF skulle därför vara ett användbart stödverktyg. Det syftar till att göra den nationella finanspolitiken mer motståndskraftig mot asymmetriska chocker, hjälpa till att stabilisera offentliga investeringar och stödja ekonomisk återhämtning. Ändå är EESK oroad över anläggningens storlek, som kan vara otillräcklig i händelse av chocker som drabbar två eller flera medlemsstater.

Kommittén anser också att att ha arbetslöshet som enda kriterium för aktivering av stöd kan minska verktygets aktualitet och effektivitet. EESK:s föredragande, Philip von Brockdorff, sade i detta avseende: "Andra kompletterande kriterier, som förändringen av exporten av varor och tjänster eller förändringen i lagernivån, kan indikera en förestående stor chock även tidigare än arbetslöshetsindikatorn. Dessa kriterier kommer att tillåta oss att utlösa stöd i ett inledande skede innan stora chocker inträffar."

Annons

Dessutom är det viktigt att utveckla instrumentet ytterligare och undersöka hur en fackligt övergripande försäkringsmekanism som fungerar som en automatisk stabilisator mitt i makroekonomiska chocker skulle kunna fungera. "Ett sådant verktyg skulle vara mer effektivt än det föreslagna EISF, som representerar något av en tillfällig lösning", tillade EESK:s medföredragande, Michael Smyth.

Det tredje yttrandet i EESK:s paket för ekonomisk styrning handlar om euroområdets ekonomiska politik 2018. Baserat på tidigare yttranden i frågan efterlyser den en positiv aggregerad finanspolitisk inriktning från euroområdet. Detta motiveras både av externa faktorer som de förutsebara effekterna av handelsprotektionism och globala geopolitiska risker, och av interna faktorer som slutet på ECB:s expansiva penningpolitik, det alarmerande investeringsunderskottet som leder till låg produktivitetstillväxt och förekomsten av överdriven ström. kontoöverskott i större stater. Ökade investeringar i överskottsländer skulle vara en ekonomisk-politisk nödvändighet – för länderna själva, för euroområdet och för EU som helhet.

Slutligen betonas i yttrandet, som utarbetats av föredraganden Javier Doz Orrit, när det gäller frågan om löneökning att lönerna måste bestämmas av arbetsmarknadens parter och att den europeiska planeringsterminen måste stärka kollektiva förhandlingar. Att skapa gynnsamma miljöer för företagsinvesteringar och innovation bör vara en prioritering för den ekonomiska politiken, liksom att minska otryggheten i arbetet, fattigdom och ojämlikhet.

De tre yttranden om ekonomisk styrning som antogs vid EESK:s plenarsession i oktober kommer nu att vidarebefordras till beslutsfattarna – Europaparlamentet, rådet och kommissionen – i ett försök att presentera det organiserade civila samhällets samförståndssyn och på så sätt underlätta det pågående arbetet. politisk debatt på detta område. Kommissionen förväntas komma med nästa utkast till rekommendation om euroområdets ekonomiska politik i november, medan de strategiska frågorna om EMU-fördjupningen har stått högt på dagordningarna för de senaste eurogruppens och eurotoppmötena.

Klicka på för mer information om EESK:s relaterade aktiviteter här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend