Anslut dig till vårt nätverk!

Sysselsättning

#GigEconomy- Ledamöterna i sysselsättningskommittén vill stärka arbetstagarnas rättigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Leverans på motorcykel. ©AP images/European Union-EP

Nya regler om minimirättigheter för arbetare i on-demand, voucher-baserad eller plattformsanställning, som Uber eller Deliveroo, godkändes av sysselsättningskommittén.

Ledamöterna i sysselsättningsutskottet sade på torsdagen att en person, som under en viss period utför tjänster åt och under ledning av en annan person mot ersättning, bör omfattas av dessa nya konkreta rättigheter.

Detta skulle innebära att arbetare i tillfällig eller korttidsanställning, on-demand-arbetare, intermittent arbetare, kupongbaserade arbetare, plattformsarbetare, såväl som hushållsarbetare, frilansare, praktikanter och lärlingar, förtjänar en uppsättning minimirättigheter, så länge eftersom de uppfyller dessa kriterier.
Öppenhet

Enligt den godkända texten måste alla arbetstagare från dag ett informeras om de väsentliga aspekterna av deras kontrakt, såsom dess varaktighet, uppsägningstider och grundlön. Ledamöterna införde ett krav på arbetsgivare att tillhandahålla sådan information skriftligen och inkludera information om utbildningar, bonusar och övertidsersättningar.
Nya anställningsformer

För att täcka nya anställningsformer fokuserade parlamentsledamöterna på att förfina en specifik uppsättning rättigheter och säkerhet.

  • Varierande arbetsscheman: arbetare bör informeras om garanterade betalda timmar samt ersättningen för utfört arbete utöver de garanterade timmarna. Tidsfristen inom vilken arbetsgivaren kan säga upp ett avtal, efter vilken arbetstagaren har rätt till ersättning, bör också anges.
  • Förutsägbara arbetstider: arbetare med anställningsavtal eller liknande anställningsformer bör dra nytta av en miniminivå av stabilitet och förutsägbarhet och utan konsekvenser kunna vägra ett uppdrag utanför förutbestämda tider eller få ersättning om uppdraget inte avbröts i tid.
  • Mer än ett jobb: arbetsgivaren ska inte förbjuda, sanktionera eller hindra arbetstagare från att ta jobb hos andra företag.

Provanställning och utbildning

Provanställningstiden bör inte vara längre än sex månader eller nio månader när det gäller chefsbefattningar, för att säkerställa att ett förnyat kontrakt inte kan leda till en ny provanställning. Det bör inte under några omständigheter vara möjligt att ensidigt förlänga en prövotid.

Annons

Ledamöterna stödde förslaget att obligatorisk utbildning ska tillhandahållas kostnadsfritt av arbetsgivaren och lade till bestämmelsen om att den skulle genomföras inom arbetstid och räknas som arbetstid.

Enrique Calvet Chambon (ALDE, ES), den ledande parlamentsledamoten, sa: "Detta är ett stort steg framåt för att förstärka och förbättra den europeiska sociala modellen och sammanhållningen för framtiden.
"Tiden att utveckla minimiregler om arbetsvillkor för europeiska medborgare har kommit. Dessa minimirättigheter är viktiga för 500 miljoner européers liv; det är ett svar på deras förväntningar och kommer att bidra till att balansera flexibilitet och säkerhet.

"Social dialog är det bästa sättet att möta utmaningarna med nya anställningsformer. Vi föreslår att man främjar den så mycket som möjligt. Dessa nya anställningsformer kommer nu att stödjas av grundläggande konkreta minimirättigheter på europeisk nivå."

Nästa steg

Texten antogs med 30 röster för, sju och 11 nedlagda röster. Det kommer nu att förhandlas fram av parlamentet och rådet i syfte att slå fast reglernas slutgiltiga form.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend