Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Medlemmar av nationella parlament och av Europaparlamentet går samman för att bekämpa #Antigypsyism i Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

För första gången bjöds ledamöter av nationella parlament in av Europaparlamentet för att diskutera romers grundläggande rättigheter och bekämpa antiziganism. Alliansen mot antiziganism uppmanade parlamentsledamöter från hela EU och västra Balkan att arbeta för att öka den politiska viljan i sina länder för att bekämpa antiziganism och bidra till att bygga ett rasismfritt samhälle.

Soraya Posts ledamot av Europaparlamentet, som initierade detta möte, uttryckte en stark vädjan till deltagarna: ”För ett år sedan antog Europaparlamentet mitt betänkande om de grundläggande rättigheterna i romernas integration i EU: att bekämpa antiziganism som ger konkreta rekommendationer och lagstiftningskrav för hur vi kan bekämpa antiziganism. Jag hoppas att dagens interparlamentariska utskottsmöte kommer att stödja medlemsländerna att börja ta sitt ansvar på allvar.”

ERGO Network Policy and Research Coordinator Jelena Jovanovic sa: "Bristen på ett uttryckligt erkännande av antiziganism gör det omöjligt att utveckla specifika indikatorer och att avsätta resurser för att bekämpa fenomenet. Det resulterar också i institutionernas oförmåga att korrekt övervaka antiziganistiska handlingar och utvärdera effekten av relevant politik. EU måste sätta kampen mot antiziganism i kärnan i framtida politik för integrering av romer och inkludera ett meningsfullt genusperspektiv i beslutsfattande och genomförande.”

Romani Rose, ordförande för centralrådet för tyska sinti och romer, sa: "Antigypsyism, liksom antisemitism, riktar sig främst mot sinti och romer eller mot judarna, men i själva verket är de ett angrepp på demokratin, på styret av lag och våra gemensamma europeiska värderingar. Framför allt måste därför antiziganismen i Europa äntligen förbjudas, sanktioneras och konsekvent bekämpas. Ett viktigt bidrag kommer att vara inrättandet av en "oberoende expertkommission för antiziganism" i Tyskland efter en resolution från den tyska förbundsdagen, som ska inrättas av den federala regeringen 2019."

Att inrätta sannings- och försoningskommissioner på nationell nivå och EU-nivå är verkligen nyckeln för att analysera orsakerna och manifestationerna av antiziganism, samt för att utveckla lämpliga strategier för att bekämpa den.

Direktören för European Network Against Racism Michaël Privot sa: "Ledamöterna i de nationella parlamenten är nyckelaktörer för att göra kampen mot antiziganism till en realitet för romer och förbättra deras liv. De kan spela en roll för att stärka den sociala sammanhållningen inför en oroande ökning av främlingsfientliga röster i Europa. Vi måste bygga enighet mellan grupper som drabbats av rasism och genomföra effektiv nationell och lokal politik. Nationella planer mot rasism kan komplettera och förstärka strategier för integrering av romer, och säkerställa att alla former av rasism erkänns och ges lika uppmärksamhet.

Den "Allians mot antiziganism är en koalition av organisationer som främjar lika rättigheter för romer och bekämpar antiziganism på institutionell och samhällelig nivå. Alliansens mål är att främja förståelsen av antiziganism som en specifik form av rasism, och att stärka den politiska viljan och institutionella mekanismer för att ta itu med antiziganism i Europa. Alliansen samordnas av European Roma Grassroots Organisations (ERGO) Network, den Europeiskt nätverk mot rasism (ENAR) och Centralrådet för tyska sinter och romer. Rapporten från LIBE-kommittén, Grundläggande rättighetsaspekter i romers integration i EU: bekämpning av antiziganism av 25 oktober 2017, är tillgänglig här.. Tillkännagivandet och bakgrundsdokumenten från det interparlamentariska utskottsmötet i Europaparlamentets LIBE-utskott är tillgängliga nätet.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend