Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#China – Technology is new ‘land’ and digital co-operation is the path

DELA MED SIG:

publicerade

on

Högteknologiskt samarbete mellan Kina och EU har enorma möjligheter, och dialoger och ömsesidigt förtroende är nyckeln till att skapa närmare digitala band mellan de två sidorna, Luigi Gambardella (avbildad), ordföranden för ChinaEU Business Association, sa, skriver Chen Yu.

“In ancient times, countries competed for land. Today, the new ‘land’ is technology,” said Gambardella in an interview with China Daily website during the fifth annual conference of the Taihu World Cultural Forum.

Bild
Gambardella håller ett huvudtal vid ett underforum om cyberrymden under den femte årliga konferensen för Taihu World Cultural Forum i Peking. 
Gambardella är en företagsledare inom telekommunikationsindustrin och är dedikerad till att överbrygga relationer mellan Kina och Europa inom tekniksektorn.

Kina lanserade framgångsrikt tvillingsatelliten Beidou-3 i september, vilket bidrog till den digitala sidenvägen som initierades av Kina 2015, vilket innebär att hjälpa andra länder att bygga digital infrastruktur och utveckla internetsäkerhet.

Commenting on the digital Silk Road, Gambardella said it has the potential to be a “smart” player in the Belt and Road Initiative, making the BRI initiative more efficient and environment-friendly. The digital links will also connect China, the world’s largest e-commerce market, to other countries involved in the initiative.

According to a report by China Academy of Information and Communications Technology in 2018, digital economy accounts for a third of the country’s national GDP. “China is expected to leapfrog US to become the world’s largest digital economy in the future,” Gambardella said.

By the early 2018, an estimated 750 million Chinese people, or 97.5% of China’s netizens, had access to mobile internet, which enables them to use mobile payment, social media platforms and online government services. Such a high number of highly connected internet user shows great progress and potential of building tech-driven smart cities.

Annons

While China is up-and-coming in the technology sector, Gambardella said Europe is traditionally a global power in hi-tech fields like robotics and it boasts highly developed manufacturing industries, including vehicle manufacturing. “Between the two, there are great opportunities that we have never had before,” he said.

Det finns prejudikat där europeiska och kineser har samarbetat. 2016 tog Midea över Kuka, en stor tysk robottillverkare, och Huawei tog upp cirka 24.8 procent av Europas marknadsandel med en dubbel försäljningsökning jämfört med föregående år.

Utmaningar i samarbetet

Gambardella sa dock att den nuvarande nivån av dialoger och samarbete mellan Kina och EU är otillräcklig för djupt ömsesidigt förtroende, vilket enligt honom utgör den största utmaningen i det digitala samarbetet mellan Kina och EU. Bristen på ömsesidigt förtroende kan vara ett av hindren som hindrar ytterligare utbyte i vissa EU-medlemsstater mitt i ökande säkerhetsoro.

För att främja ömsesidig förståelse och förtroende mellan länder behövs insatser från alla sektorer, inklusive politiska, affärsmässiga och akademiska utbyten och samriskföretag. Enligt Gambardella är kulturella utbyten särskilt viktiga för att lösa missförstånd och misstroende som är hinder för ett djupare digitalt samarbete mellan Kina och EU.

“It is for this reason that we need high-level events like the Taihu World Cultural Forum. It brings people together and help we understand what are the differences and reasons behind and, eventually, how we can work together and find solutions,” Gambardella said.

A member of the high-level advisory board of Wuzhen’s World Internet Conference, Gambardella also said that the WIC is a successful brand built by China and a wonderful place for dialogues and international cooperation. He expects this year’s conference to see relevant parties work to “jointly build a community of shared future in cyberspace”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend