#Khashoggi - MEPs kräver ett slut på vapenförsäljningen till Saudiarabien

| Oktober 25, 2018
President Tajani krävde en internationell utredning om journalistens och författarens Jamal Khashoggis död. © Hasan Jamali / AP Foton / Europeiska unionen-EP Europaparlamentet fördömer dödandet av den saudiska journalisten Jamal Khashoggi © Hasan Jamali / AP Foton / EU-EP

Efter att ha dödat journalisten Jamal Khashoggi uppmanar Europaparlamentet EU-länderna att förena och införa ett vapenembargo på EU-nivå i Saudiarabien.

I en resolution som antogs förra veckan fördömde parlamentsledamöterna på bästa sätt tortyren och dödandet av den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet. De uppmanar också till en opartisk internationell utredning av sin död för att ta reda på vad som faktiskt hände i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober, och för de ansvariga för att bli inför domstol.

Texten konstaterar att mordet sannolikt inte har hänt utan kunskap eller kontroll av Saudis kronprins Mohammad bin Salman.

EU-omfattande vapenembargo mot Saudiarabien

Efter det brutala mordet upprepar resolutionen Europaparlamentets tidigare uppmaning till alla EU-regeringar att nå en gemensam ståndpunkt för att införa ett EU-omfattande vapenembargo mot Saudiarabien. en liknande efterfrågan framlades av kammaren på 4 oktober, med tanke på landets roll i det brutala inbördeskriget i angränsande Jemen.

Parlamentsledamöterna uppmanar också EU: s utrikespolitiska chef Federica Mogherini och medlemsstaterna att stå redo att införa riktade sanktioner, inklusive viseringsförbud och tillgången fryser mot saudiska individer, när fakta har upprättats.

Parlamentet uppmanar slutligen medlemsstaterna att vidta initiativet vid nästa möte i FN: s råd för mänskliga rättigheter i Genève den 5 november för att ta upp frågan om medlemskap i rådet för stater med djupt tvivelaktiga mänskliga rättigheter, bland annat Saudiarabien.

Bakgrund

Den framstående saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi har saknats sedan han kom till konsulatet i Saudiarabien i Istanbul den 2 oktober. Hans försvinnande har orsakat utbreda internationella påståenden att han torterades och brutalt mördades av saudiariska agenter inne i byggnaden, fastän hans kropp ännu inte har hittats.

Saudiarabien nekade inledningsvis något engagemang i Jamal Khashoggis försvinnande, men efter starkt internationellt tryck erkände landet att dödandet ägde rum på konsulatets lokaler. Khashoggi var en välkänd kritiker av den saudiska regimen.

Texten godkändes av 325 röster för, en mot och 19 nedlagda röster.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, EU, Aktuell artikel, Saudiarabien

Kommentarer är stängda.