Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Khashoggi - Ledamöterna kräver ett slut på vapenförsäljningen till Saudiarabien

DELA MED SIG:

publicerade

on

President Tajani efterlyste en internationell utredning av journalisten och författaren Jamal Khashoggis död. ©Hasan Jamali/AP Photos/European Union-EP Europaparlamentet fördömer mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi© Hasan Jamali/AP Photos/EU-EP 

Efter dödandet av journalisten Jamal Khashoggi uppmanar Europaparlamentet EU-länderna att enas och införa ett EU-omfattande vapenembargo mot Saudiarabien.

I en resolution som antogs förra veckan fördömde parlamentsledamöterna på det starkaste möjliga sätt tortyren och dödandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet. De kräver också en opartisk, internationell utredning av hans död för att ta reda på vad som faktiskt hände inne på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober, och för att de ansvariga ställs inför rätta.

Texten konstaterar att mordet sannolikt inte har skett utan vetskapen om eller kontroll av den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman.

EU-omfattande vapenembargo mot Saudiarabien

Efter det brutala mordet upprepar resolutionen Europaparlamentets tidigare uppmaning till alla EU:s regeringar att nå en gemensam ståndpunkt för att införa ett EU-omfattande vapenembargo mot Saudiarabien. A liknande efterfrågan lades fram av kammaren den 4 oktober med tanke på landets roll i det brutala inbördeskriget i grannlandet Jemen.

Ledamöterna uppmanar också EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini och medlemsländerna att stå redo att införa riktade sanktioner, inklusive viseringsförbud och frysning av tillgångar mot saudiska individer, när fakta väl har fastställts.

Parlamentet uppmanar slutligen medlemsländerna att ta initiativet vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève den 5 november för att ta upp frågan om medlemskap i rådet för stater med djupt tveksamma människorättshistorik, inklusive Saudiarabien.

Annons

Bakgrund

Den framstående saudiske journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen sedan han gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Hans försvinnande har lett till omfattande internationella anklagelser om att han torterats och brutalt mördats av saudiska agenter inne i byggnaden, även om hans kropp ännu inte har hittats.

Saudiarabien förnekade inledningsvis all inblandning i Jamal Khashoggis försvinnande, men efter hårt internationellt tryck erkände landet att mordet skedde i konsulatets lokaler. Khashoggi var en välkänd kritiker av den saudiska regimen.

Texten godkändes med 325 röster för, en emot och 19 nedlagda röster.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend