Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Att stärka #säkerheten genom ett EU-omfattande informationssystem

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det förbättrade Schengens informationssystem kommer att bidra till EU:s kamp mot terrorism, gränsöverskridande brottslighet och irreguljär migration.

Ledamöterna antog i onsdags (24 oktober) tre utkast till förordningar som kommer att uppdatera Schengens informationssystem (SIS), det mest använda informationssystemet för säkerhet och gränsförvaltning i Europa.

Nytt i det uppgraderade Schengens informationssystem:

  • Nya larm om okända personer som är efterlysta i samband med grova brott och terrorism;
  • nationella myndigheter kommer att vara skyldiga att dela information om terroristhandlingar med alla medlemsstater.
  • förebyggande varningar för barn som riskerar bortförande, särskilt bortförande av föräldrar, och ytterligare varningar om utsatta personer i riskzonen, och;
  • nya varningar om beslut om återvändande för att hjälpa till att verkställa beslut från en medlemsstat om återsändande av en icke-EU-medborgare som vistas olagligt till sitt ursprungsland.

För närvarande har gränskontroll-, polis-, tull-, rätts- och migrationsmyndigheter tillgång till Schengens informationssystem. I och med reformen kommer Europol också att få tillgång till alla larm i systemet och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån till de larm som är kopplade till dess uppgifter.

Referent Carlos Coelho (EPP, PT) sa: "SIS är ryggraden i informationsutbytet i Europa, för gränsvakter och brottsbekämpande myndigheter. Denna reform kommer att förbereda systemet för framtiden, förbättra säkerheten och säkerställa rörelsefrihet. SIS är och kommer att förbli den största, mest använda, bäst implementerade databasen i Europa, samtidigt som den levererar mer säkerhet till våra medborgare.”

Referent jeroen Lenaers (EPP, NL) sade: "På grund av bristande informationsutbyte mellan EU-länder kan en tredjelandsmedborgare med skyldighet att återvända lätt undvika denna skyldighet genom att åka till en annan medlemsstat. Återvändandepolitiken borde vara effektivare, annars blir det mycket svårt att behålla stödet för att ta emot de asylsökande som är i behov av vår hjälp”.

Nästa steg

Annons

Reglerna för gränskontroller godkändes med 530 röster mot 50, med 66 nedlagda röster, reglerna i samband med polissamarbete och rättsligt samarbete med 555 röster mot 67, med 20 nedlagda röster och reglerna om återvändande av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt av 500 röster mot 103, med 41 nedlagda röster.

De nya reglerna har redan godkänts av parlamentets och rådets förhandlare Juni, men kräver fortfarande det formella godkännandet av rådet.

Bakgrund

SIS bildades 1995 efter att de inre gränserna avskaffats i Schengenområdet. En mer avancerad version (känd som "SIS II") etablerades 2006 och togs i bruk 2013. Den används i 30 länder i hela Europa och konsulterades 5 miljarder gånger 2017.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend