Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#SakharovPrize2018 goes to Oleg Sentsov – Powerful signal for Ukrainian political prisoners

DELA MED SIG:

publicerade

on

“Oleg Sentsov is a prisoner of conscience, an honest and innocent man who, after opposing the Russian occupation of Crimea, was sentenced to 20 years in jail by Russian courts on fabricated charges of plotting terrorist acts. The EU declared his case to be in breach of international law and the elementary standards of justice. By supporting Oleg Sentsov, the European Parliament has used the opportunity to stay true to its convictions, to the principles of democracy, human rights and dignity, the rule of law and freedom of thought,”, said Eduard Kukan MEP, welcoming the decision of the Conference of Presidents to award this year’s Sakharov Prize for Freedom of Thought to Oleg Sentsov.

"Vi nominerade Oleg Sentsov för hans fredliga protest mot Rysslands ockupation av hans hemland Krim, och hans hungerstrejk för frigivningen av alla ukrainska politiska fångar som fängslats av Ryssland. Sentsov har inte krävt sin egen frigivning. Han har blivit rösten för ett 70-tal andra oskyldiga individer som omkommer under omänskliga förhållanden i ryska fängelser utspridda i det stora landet. Genom att tilldela honom det här priset vittnar vi om att de inte glöms bort”, tillade Michael Gahler, Europaparlamentets ständige föredragande för Ukraina, Europaparlamentets parlamentsledamot.

"Tankefrihet är den värsta mardrömmen för alla raser av diktatorer och auktoritära regimer, som hindrar dem från att kontrollera sitt folk och är därför ett kraftfullt vapen för att motverka dem. Vi bör inte tillåta frihet och hopp att dö i tysthet”, tillade han.

Oleg Sentsov is a Ukrainian film director, born in 1976. He was detained on 10 May 2014 in Simferopol, Crimea, and convicted to 20 years of imprisonment in a tight security penal colony by a Russian court on charges of plotting terrorist acts against Russian ‘de facto’ rule in Crimea. Human rights watchdog Amnesty International has described the court process as “an unfair trial before a military court”. Oleg Sentsov has not recognized his guilt. On 14 May, he started a hunger strike which lasted over 145 days.

Oleg Sentsov blir den första europeiska Sacharovpristagaren på tio år, sedan Memorial 2009, och den första pristagaren från Ukraina. Priset kommer att delas ut under Europaparlamentets plenarsession i december.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend