Anslut dig till vårt nätverk!

Data

#QuantumTechnologiesFlagship börjar med de första 20 projekten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Quantum Technologies Flagship, ett initiativ på 1 miljard euro, lanserades den här veckan vid ett högnivåevenemang i Wien som arrangerades av det österrikiska ordförandeskapet i EU:s råd.

Flaggskeppet kommer att finansiera över 5,000 XNUMX av Europas ledande kvantteknikforskare under de kommande tio åren och syftar till att placera Europa i framkant av den andra kvantrevolutionen. Dess långsiktiga vision är att i Europa utveckla en så kallad kvantweb, där kvantdatorer, simulatorer och sensorer är sammankopplade via kvantkommunikationsnätverk. Detta kommer att hjälpa till att kickstarta en konkurrenskraftig europeisk kvantindustri som gör forskningsresultat tillgängliga som kommersiella tillämpningar och störande teknologier. Flaggskeppet kommer initialt att finansiera 20 projekt med totalt €132 miljoner via Horizon 2020-programmet, och från 2021 och framåt förväntas det finansiera ytterligare 130 projekt. Dess totala budget förväntas uppgå till 1 miljard euro, tillhandahålla finansiering för hela kvantvärdekedjan i Europa, från grundforskning till industrialisering, och föra samman forskare och kvantteknikindustrin.

Vice ordförande Andrus Ansip, kommissionen för den digitala inre marknaden, sa: "Europa är fast beslutet att leda utvecklingen av kvantteknologier över hela världen. Quantum Technologies Flagship-projektet är en del av vår ambition att konsolidera och expandera Europas vetenskapliga excellens. Om vi ​​vill frigöra den fulla potentialen hos kvantteknologier måste vi utveckla en solid industriell bas som fullt ut använder vår forskning."

Kommissionären för digital ekonomi och samhälle, Mariya Gabriel, tillade: "Flagskeppet för kvantteknologi kommer att utgöra en hörnsten i Europas strategi för att leda utvecklingen av kvantteknologi i framtiden. Quantum computing har löftet om att öka beräkningshastigheterna i storleksordningar och Europa måste slå samman sina ansträngningar i det pågående kapplöpningen mot de första funktionella kvantdatorerna."

I början av 20th århundradet tillät den första kvantrevolutionen forskare att förstå och använda grundläggande kvanteffekter i enheter, såsom transistorer och mikroprocessorer, genom att manipulera och känna av enskilda partiklar.

Den andra kvantrevolutionen kommer att göra det möjligt att använda kvanteffekter för att göra stora tekniska framsteg inom många områden, inklusive databehandling, avkänning och mätning, simuleringar, kryptografi och telekommunikation. Fördelarna för medborgarna kommer i slutändan att inkludera ultraexakta sensorer för användning inom medicin, kvantbaserad kommunikation och Quantum Key Distribution (QKD) för att förbättra säkerheten för digital data. På lång sikt har kvantberäkningar potential att lösa beräkningsproblem som skulle ta nuvarande superdatorer längre än universums ålder. De kommer också att kunna känna igen mönster och träna artificiell intelligens.

Nästa steg

Annons

Från oktober 2018 till september 2021 kommer 20 projekt att finansieras av flaggskeppet under samordning av kommissionen. De kommer att fokusera på fyra applikationsområden – kvantkommunikation, kvantberäkning, kvantsimulering, kvantmetrologi och avkänning – samt den grundläggande vetenskapen bakom kvantteknologier. Mer än en tredjedel av deltagarna är industriföretag från ett brett spektrum av sektorer, med en stor andel små och medelstora företag.

Förhandlingar pågår mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen för att säkerställa att kvantforskning och utveckling kommer att finansieras inom EU:s fleråriga finansiella ram för 2021-2028. Kvantteknik kommer att stödjas av det föreslagna Horizon Europe program för forskning och rymdtillämpningar, samt det föreslagna Digital Europa program, som kommer att utveckla och förstärka Europas strategiska digitala kapacitet, stödja utvecklingen av Europas första kvantdatorer och deras integration med klassiska superdatorer, och av en paneuropeisk kvantkommunikationsinfrastruktur.

Bakgrund

Sedan 1998 har kommissionens program för framtida och framväxande teknologier (FET) tillhandahållit cirka 550 miljoner euro i finansiering för kvantforskning i Europa. EU har också finansierat forskning om kvantteknik genom Europeiska forskningsrådet (ERC). Endast sedan 2007 har ERC finansierat mer än 250 forskningsprojekt relaterade till kvantteknik, värda cirka 450 miljoner euro.

Quantum Technologies Flagship stöds för närvarande av Horizon 2020 som en del av FET-programmet, som för närvarande driver två andra flaggskepp (Flaggskeppet av grafen och flaggskeppet för Human Brain Project). FET-programmet främjar storskaliga forskningsinitiativ för att driva stora vetenskapliga framsteg och omvandla dem till konkreta innovationer som skapar fördelar för ekonomin och samhället i hela Europa. Finansieringen av flaggskeppsprojektet kommer från Horizon 2020, dess efterföljande program Horizon Europe och nationell finansiering.

Quantum Technologies flaggskepp är också en del av kommissionens European Cloud Initiative lanserades i april 2016, som en del av en serie åtgärder att stödja och länka samman nationella initiativ för digitalisering av Europas industri.

Mer information

Memo

De första 20 projekten

Officiell webbplats för Quantum Flagship

Blogginlägg av vicepresident Ansip om Quantum Flagship

Gemensamt uttalande om framsteg för att bygga europeiska superdatorer

Europeisk strategi för artificiell intelligens

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend