Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EESK – Luca Jahier: "Europa måste vara hållbart, annars kommer det helt enkelt inte att vara det"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Luca Jahier, ordföranden för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), öppnade högnivåkonferensen om hållbara utvecklingsmål och initiativ för hållbara globala värdekedjor som EESK, Europeiska kommissionen och det sociala och ekonomiska rådet samarbetar om. Nederländerna genom att säga att det inte finns något alternativ till en hållbar ekonomi: "Europa måste vara hållbart, annars kommer det helt enkelt inte att vara det."

Konferensen samlade representanter för företag, fackföreningar, icke-statliga organisationer och yrkesorganisationer från hela Europa, och öppningssessionen räknade även med deltagande av Frans Timmermans, vice ordförande för Europeiska kommissionen, och Sigrid Kaag, utrikeshandels- och utvecklingsminister Nederländernas samarbete.

Jahier betonade det civila samhällets roll i genomförandet av adekvata policyer för att hantera riskerna för klimatförändringar, föroreningar och sociala ojämlikheter: "Utmaningarna vi står inför kan ses som en möjlighet för privata företag att driva övergången till en hållbar ekonomi, men detta kommer bara att bli verklighet om vi alla drar åt samma håll: företag, fackföreningar, civilsamhället och lokala myndigheter.”

Jahier uppmanade också kommissionen att vidta nödvändiga åtgärder för att se till att EU spelar en ledande roll i denna process, eftersom "den verkliga frågan här är om vi leder denna förändring eller om andra kommer att göra det". Frans Timmermans påpekade att "för första gången har mänskligheten insett att vår planet inte kan uppfylla alla våra ambitioner om vi inte förändrar vårt sätt att leva och producera". Enligt hans åsikt kan denna situation bara lösas genom att möta utmaningarna istället för att kedja människor vid deras rädslor för att bättre kontrollera dem, till och med erkänna att "konstruktiva lösningar inte är tillräckligt övertygande och nostalgi har blivit det nya opiumet för folket" .

Timmermans uttryckte sin optimism genom att konstatera att privata företag är mer och mer övertygade om behovet av att implementera hållbara policyer eftersom ”hållbarhet är ett vinnande affärsförslag på lång sikt som skapar tillväxt och jobb. Han förklarade dock att denna attityd inte bara kan förlita sig på företagens goda tro och att det vid någon tidpunkt behövs reglering: "Av min erfarenhet vet jag att hövlighet hjälper till att driva ut elakhet, förtroende driver ut rädsla, dialog driver ut våld och kärlek driver ut hat; men tyvärr är detta också sant tvärtom”.

Sigrid Kaag presenterade några exempel på god praxis som implementerats av de nederländska myndigheterna och som skulle kunna skalas upp på EU-nivå för att skapa "lika villkor i EU" där standarder för hållbar utveckling kan användas som utgångspunkt.

Konferensen var uppbyggd i fyra parallella workshops som behandlade globala värdekedjor och företagens sociala ansvar inom textilsektorn, banksektorn, utvinningsindustrin och agro-livsmedelssektorn. Dessa workshops riktade sig till företrädare för det civila samhället och syftade till att identifiera och dela framgångsrika erfarenheter och utforska vilka initiativ som skulle kunna skalas upp till EU-nivå.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend