Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nya EU-regler ger mer transparens och information om #BankFees för konsumenter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Från och med den 31 oktober måste banker och leverantörer av finansiella tjänster över hela EU bättre informera sina kunder om avgifterna för att öppna och underhålla bankkonton tack vare nya EU-regler.

Vice President for the Euro and Social Dialogue, Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union Valdis Dombrovskis said: “Bank accounts are an essential part of everyday life, allowing us to make and receive payments, shop online, and pay our bills. Thanks to the Payment Accounts Directive, consumers have the right since 2016 to open a basic bank account anywhere in the EU, as well as switching to a new provider. With tomorrow’s new rules, we will increase transparency of fees for all consumers. This will make it easier to shop around for the best and cheapest offers from banks.”

Commissioner Věra Jourová added: “Recent figures show that consumer trust in banking services is low due to a lack of transparency. These new rules will make sure that banks’ offers are more transparent and clearer on fees. This is good news for consumers: it will not only make it easier for them to get an overview of the fees, but they will also be able to compare different offers”.

The ‘Fee Information Document’ (FID) is a standardized document with a short summary presenting the fees related to most common services, such as money transfers, that a  bank will provide  customers with when they open a bank account (see document här.). In addition, EU consumers will also be receiving – at least annually and free of charge – a ‘Statement of Fees’, an information document following the same standardized format. In this document, banks have to detail all expenses incurred by their customers as well as information regarding the interest rates for services linked to a bank account.

Smakämnen Betalkontodirektivet kräver att alla banker i EU presenterar detta dokument från och med den 31 oktober 2018, förutom Frankrike och Italien, som redan har liknande informationskrav på plats och kommer att implementera dessa ändringar i slutet av juli 2019. Mer information om de nya skyldigheterna finns på de Tillgång till bankkonton sida. 2018 års resultattavla för konsumentmarknader, som visar konsumenternas förtroende på olika marknader, är också tillgänglig nätet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend