Bulgariens #GERB stöder Weber för att vara EPP #Spitzenkandidat i Europaparlamentet 2019 val

| November 8, 2018

Bulgariens premiärminister Boiko Borissovs center-rätt GERB-parti stöder tyska Manfred Weber (bilden till höger) att vara nästa chef för Europeiska kommissionen, GERB: s parlamentsledamot Tsvetan Tsvetanov (Bilden till vänster) sade under ett möte med Weber på 7 november, skriver

En GERB-delegation under Borissovs ledning är i Finlands huvudstad Helsingfors till konferensen för det europeiska folkpartiet som ska välja sin spitzenkandidat för valet 2019 i Europaparlamentet. Beslutet förväntas i november 8.

Tsvetanov och borgmästare i bulgariska städer som valts på GERB-biljetter träffade Weber, för närvarande PPP-gruppens ledare i Europaparlamentet.

"Era års erfarenheter kommer att vara ovärderliga för EU när det gäller att hantera unionens nuvarande utmaningar, såsom säkerhet, migration och Brexit. Dessutom är du också en stor vän till Bulgarien, säger Tsvetanov till Weber, enligt ett uttalande från GERB.

"Det viktigaste är att uppnå resultat till gagn för medborgarna, och därför välkomnar jag statliga och lokala myndigheters ansträngningar i Bulgarien för att höja folkets kvalitet och standard, säger Weber enligt påstående.

Weber sade att han under sina besök i Bulgarien, med Borissov och Tsvetanov, hade övertygats om att Bulgarien skyddade EU: s yttre gränser väl och bidrog till säkerheten för alla europeiska medborgare.

"Jag är övertygad om att de goda resultaten av valet till Europaparlamentet kommer att vara ett bra springbräda för lokal omröstning i Bulgarien senare i 2019," sa Weber och tackade för Bulgariens delegation från GERB för hans kandidatur.

Weber har stöd av tyska kansler Angela Merkel och österriksk kansler Sebastian Kurz. Hans rival är före detta finlands premiärminister Alexander Stubb.

Känsligheten i det bulgariska stödet till Weber står i kontrast till spänningarna i oktober då Weber var en av EU: s främsta siffror för att kritisera landet genom att knyta mordet på tv-sändaren Viktoria Marinova till den underliggande staten mediefrihet i Bulgarien. En bulgarsk utredning fastställde att Marinova-dödandet inte var kopplat till hennes arbete.

Borissov, irriterad vid kritiken av sitt land, antydde vid den tiden att hans parti skulle kunna dra tillbaka sitt stöd till Weber. Han sa att han skulle diskutera saken när han var i Helsingfors för 7 och 9 november EPP-kongressen.

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaval, Europaparlamentet