#Hammond säger tillväxt, inte budgetöverskott, nyckeln till att minska skulden

| November 8, 2018

Kansler Philip Hammond (avbildad) ökade utsikterna till lösare budgetpolitik efter Brexit och den snabbare tillväxten var det bästa sättet att minska Storbritanniens skuldbörda men insisterade på att han fortfarande var engagerad i att slutligen driva ett budgetöverskott, skriva David Milliken och Alistair Smout.

Hammonds årliga budget förstärkte vissa analytikeres tvivel om sitt engagemang för ett budgetöverskott, efter att han använt en skattemässig nedgång för att finansiera åtaganden för offentliga utgifter snarare än att göra snabbare framsteg när det gäller att minska statsskulden.

Premiärminister Theresa May sade förra månaden att besparingarna slutade efter en rad nedskärningar till offentliga tjänster och välfärdsstöd sedan 2010, och hade tidigare meddelat en stor ökning av utgifterna för folkhälsovården.

Det icke-partisinska institutet för skatteundersökningar sa Hammonds handlingar föreslog att den ide som han verkligen hade för avsikt att eliminera budgetunderskottet i mitten av 2020 var "säkert för fåglarna".

Efterfrågad av en parlamentarisk kommitté om statskassan hade gett upphov till en budgetöverskott under det kommande decenniet, sade Hammond: "Nej det har inte övergivits."

Han nekade dock att säga när han förväntade sig ett överskott. Budgetprognoserna förra veckan visade att statsfinansieringen som andel av nationalinkomsten på väg att falla till 0.8% i 2023 / 24 från en lägre än förväntad 1.2% - eller £ 25.5 miljard - det här budgetåret.

"Vi är inom röra avstånd (med ett överskott), men det kommer att bli ett politiskt beslut vid successiva skattemässiga händelser hur man balanserar det tillgängliga budgetutrymmet finns mellan att minska underskottet, minska skatterna, öka utgifterna ... och investera i kapitalinfrastruktur" han berättade lagstiftare.

Regeringens upplåning är redan prognostiserad att stiga till 1.4% av bruttonationalprodukten (BNP) nästa år och Hammond sa att han kunde låna mer efter att Storbritannien lämnar EU på 29 mars nästa år och fortfarande uppfyller budgetregler.

"Vi kunde, om vi valde att låta låna sig lite," Hammond sa.

Hammond sade att finna ett sätt att öka trög tillväxt var sannolikt att vara en mer genomförbar strategi för att snabbt minska skulden som andel av BNP än ständigt löpande budgetöverskott, vilket Storbritannien sällan har hanterat under de senaste decennierna.

"Det finns ett mycket svårt sätt att göra det, som löper ett budgetöverskott varje år och betalar ut kontanters skulden," sa han. "Och det är en mycket lättare sätt att göra det, vilket är att få ekonomin att växa snabbare."

Den totala offentliga sektorns nettoskuld beräknas falla till 83.7% av BNP i år, eller £ 1.835 biljoner.

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, UK