Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Mjukt, sakta för nu, rustar Mays tillsynsmyndigheter för stor #Brexit-omröstning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Mindre än fem månader innan Storbritannien lämnar Europeiska unionen är premiärminister Theresa Mays parlamentariska tillsynsmän på jakt, skriver Elizabeth Piper.

För tillfället "piskar" regeringen vars uppgift det är att se till att parlamentet stöder det brexitavtal som May kommer överens om med Bryssel, tar ett mjukt-mjukt tillvägagångssätt. Men Chief Whip Julian Smith och hans team har ett kraftfullt vapenförråd till sitt förfogande för att tvinga politikerna i kö.

Med en överenskommelse som sannolikt kommer att gå till lagstiftare senare i år, låter Mays team och piskorna som hon utsett tyst ut vem som kan rösta emot det, sa flera politiker till Reuters.

I brist på parlamentarisk majoritet är May inte bara gisslan för sitt bittert splittrade konservativa parti över Brexit utan också för det nordirländska partiet som stöder hennes regering.

Det skulle aldrig bli lätt, men det ser ännu svårare ut efter att Jo Johnson, transportminister och bror till den ledande brexitkampanjen Boris Johnson, avgick i fredags. Det finns också förslag som andra i regeringen kan följa och att det kan bli ett uppror från det demokratiska unionistpartiet.

För att övertala dem att stödja regeringen har några euroskeptiska konservativa ätit och ätit, bland annat på Mays kontor i Downing Street.

Andra, inklusive några medlemmar av oppositionspartiet Labour, har bjudits in till privata möten där de har tillfrågats om sina åsikter och utsatts för noggranna förklaringar av premiärministerns ståndpunkt.

Annons

"Jag kommer inte att ändra mig, oavsett hur trevlig en middag kan vara," sa en konservativ lagstiftare på villkor av anonymitet och förklarade att han hade tackat nej till tre inbjudningar till Downing Street för en sådan måltid.

"Det är klart att de försöker plocka bort människor som de tror kan vara formbara ... men ärligt talat, först och främst, innan de kommer till den punkten, borde de kunna förklara vad regeringen kommer att göra, och för närvarande har ingen en ledtråd."

Regeringen och oppositionspartierna har var och en sina egna piskor – en term med rötter i rävjakt som går tillbaka till 1742 och hänvisar till "piskandet" av lagstiftare för att få dem att delta i omröstningar och stödja partilinjen.

De fungerar också som rösträknare för parlamentariska röster och hanterar parningssystemet med rivaliserande partier som säkerställer att äkta frånvaro inte snedvrider rösterna i parlamentet.

Smith upprörde lagstiftare i juli när han sa till några konservativa att bryta ett pararrangemang, i vad May sa var "ett ärligt misstag". En röstade sedan med regeringen vid en viktig Brexit-omröstning trots att hans liberaldemokratiska "par" var borta eftersom hon precis hade fött barn.

Taktik som användes av piskor i det förflutna är grejen av parlamentarisk legend. En serie omröstningar om Maastrichtfördraget om djupare EU-integration i början av 1990-talet gav rapporter om utpressning, hot om att avslöja lagstiftares indiskretion och till och med fysisk "manhantering" för att vinna stöd.

En före detta konservativ chefspiska, Gavin Williamson, höll en tarantula för husdjur på sitt skrivbord - döpt till Cronus efter den grekiska guden som åt sina egna barn. Han sa en gång att även om han föredrog moroten framför pinnen, "det är fantastiskt vad som kan uppnås med en vässad morot".

Sådana metoder har inspirerat tv-program som de brittiska och amerikanska versionerna av House of Cards.

Men för många i parlamentet nu har ett sådant beteende föga likheter med verkligheten i det politiska vardagslivet. Det starkaste tvånget hittills under Brexit-omröstningen, säger lagstiftare, har varit löftet om budgetsötningsmedel för curry.

"De kan göra ditt liv svårt", sa en lagstiftare och berättade hur piskorna en gång vägrade honom tillstånd att vara frånvarande från parlamentet för en familjefest eftersom han skulle ha missat en omröstning.

Piskorna kan också hota att sätta vacklande lagstiftare i "tråkiga procedurkommittéer" eller blockera alla karriärbefordran, sa en annan parlamentsledamot. Att trotsa en strikt "tre-linjers" piska kan leda till en lagstiftares tillfälliga utvisning från sitt parti i parlamentet.

Piskorna själva måste stödja partilinjen eller sluta.

May har lovat att ge parlamentet ett inflytande över Brexit, Storbritanniens största utrikes- och handelspolitiska förändring på decennier. Om lagstiftare röstar ner avtalet hon går med på, kan Storbritannien lämna EU utan klarhet om villkoren för dess avgång, vilket orsakar osäkerhet för företag och handel och gör en utmaning för Mays ledarskap eller ett tidigt val mer sannolikt.

May säger att avtalet med Bryssel är till 95 procent klart, även om hur man förhindrar en återgång till en hård gräns mellan den brittiska provinsen Nordirland och EU-medlemmen Irland förblir en problematik i samtal och inom hennes kabinett.

Och även om det är en kamp att vinna stöd från sina högsta ministrar för vilken överenskommelse som helst, kommer hennes främsta utmaning vara att säkra stödet från parlamentet, där splittringar som öppnades av Storbritanniens folkomröstning 2016 för att lämna EU har blivit djupt förankrade.

I den nedre kammaren med 650 medlemmar har May en fungerande majoritet på 13 endast med stöd av Nordirlands DUP. Deras avtal om "förtroende och försörjning" förhandlades fram av de två partiernas piskor efter att ett val i juni 2017 ledde till ett hängt parlament.

Mer än 50 konservativa lagstiftare har sagt att de förkastar Mays så kallade Checkers-plan och i helgen sa DUP-ledaren Arlene Foster att hennes parti inte kunde stödja hennes förslag som de nu ser ut. Statsministern kan behöva bryta med traditionen och förlita sig på stöd från arbetarpartiet.

Med "bläcket torkar" på en affär, som en euroskeptisk lagstiftare beskrev det, är sinnena alltmer fokuserade.

"Jag kunde inte stödja Checkers-förslagen, och de har spätts ut ytterligare genom förhandlingar med Europeiska unionen, så jag kommer inte att kunna rösta för den slutliga affären", säger Andrew Bridgen, en konservativ lagstiftare och Brexit-anhängare.

Han sa till Reuters att avtalet som håller på att ta form inte skulle tillåta Storbritannien att göra fullständiga handelsavtal inklusive varor och misslyckades med att lämna tillbaka makten till parlamentet från "ovalda eurokrater".

Piskorna, vars arbete till stor del sker bakom kulisserna och som inte ger intervjuer, kommer att behöva krossa liknande oliktänkande för att få igenom omröstningen. För närvarande anger de inte hur de kommer att göra detta.

På frågan om han skulle ändra sig om piskorna utövade press, sa Bridgen: "Jag tror inte att piskorna kommer att bry sig om att försöka bli otäcka på mig. De vet av erfarenhet att det inte kommer att fungera.”

Men andra lagstiftare säger att värmen bara kommer att höjas när en affär är klar.

"Jag tycker att deras samtal med kollegor är lite för tidigt ändå", sa en. "Men när vi väl vet vad (regeringen) kommer att göra, kommer människor i stort sett att ha ganska fasta positioner."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend